NASA možná téměř před 50 lety omylem spálila důkazy o životě na Marsu


(Flickr.com)

Už od doby, kdy se na Mars vydala pojízdná laboratoř Curiosity víme, že je planeta domovem pro komplexní organické molekuly. Zajímavé na těchto sloučeninách na bázi uhlíku je, že jsou považovány za předchůdce života, což je slibným znamením pro vědce.

ad8
(Flickr.com)

Curiosity, která přistála na Marsu v roce 2013, ve skutečnosti ale není prvním zařízením, které objevilo na Marsu organickou hmotu. V sedmdesátých letech proběhla mise Viking, která podle všeho neobjevila žádné známky takové hmoty. Podle zprávy serveru New Scientist mohla ale NASA v minulosti nevědomky spálit stopy organických molekul z Marsu.

NASA spálila organický materiál z Marsu (omylem)

ad9 - 320x100_1

Tým vědců NASA kolem Christophera McKayho nyní věří, že celou situaci můžou vyřešit. Minimálně jedna část Vikingu, která přistála, detekovala organický materiál, ale dálkově ovládaný stroj neúmyslně spálil cenný objev během analýzy dat.

Tato hypotéza je důvěryhodná kvůli přítomnosti látky, kterou na Marsu vědci objevili před deseti lety. V roce 2008 objevila sonda Phoenix toxickou slanou směs přítomno, která se jmenuje chloristan. Jelikož je tato směs vysoce hořlavá, lidé jí mimo jiné používají do ohňostrojů. Na Marsu je ale taková zima, že je málo pravděpodobné, že látka vzplane. Sonda Viking ale zahřála půdu z Marsu na tak vysokou teplotu, že chloristan způsobil vzplanutí směsi organických molekul.

Laboratoř Curiosity v roce 2013 odhalila nejen organické látky, ale i molekuly chlorbenzenu, které vznikly reakcí uhlíku s chloristanem.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
7 shares

adform


Zavřít reklamu