8 věcí, které byly vynalezeny dříve, než jste si mysleli


Často si myslíme, že moderní technologie vždycky byly moderní. Pravdou ale je, že mnoho dnešních technologií bylo ve skutečnosti vynalezeno mnohem dříve.

ad8

Očkování – 1796

První vakcína byla vynalezena již v 18. století lékařem Edwardem Jennerem a jednalo se o vakcínu proti pravým neštovicím. Vakcínu lékař vyzkoušel na osmiletém chlapci, kterého nejprve nakazil kravskými neštovicemi a po jeho uzdravení infikoval právě vakcinační dávkou neštovic. Ukázalo se, že se očkování zdařilo – chlapec byl imunní.

ad9 - 320x100_1
(pixabay.com)

Baterie – 1800

Baterie byla vynalezena již v roce 1800 díky italskému vynálezci jménem Alessandro Volta. Volta ji původně nazval „umělým elektrickým orgánem“, což souviselo s tehdejší převažující teorií, že pro vodivost je nezbytná živočišná tkáň. Namísto ní ale použil kovové destičky a papír napuštěný kyselinou a solí a baterie byla na světě.

Mikrofon – 1876

Krátce po tom, co Alexander Graham Bell odhalil svůj nově vynalezený telefon, uvědomil si německý úředník Emile Berliner, že kvalita jeho transmitteru je velmi slabá, a tak ho vylepšil tím, že zesílil zvuk původního Bellova modelu. Bellovu společnost jeho práce tak zaujala, že ho najala do své laboratoře jako asistenta.

Myčka nádobí – 1886

Roku 1886 si na americkém patentovém úřadu podala Josephine Garis Cochran žádost o přijetí vlastního patentu – první myčky nádobí. Ve velkém kole bylo pomocí drátěného držáku připevněno špinavé nádobí a když se držák roztočil začala na něj stříkat voda se saponátem, která nádobí umyla.

(pixabay.com),

Eskalátor – 1897

Lidé začali s mechanizací schodů ještě před počátkem 20. století a to díky newyorskému vynálezci Jesseovi Renovi. Jeho první model byl instalován na Coney Islandu a stal se okamžitě revolučním vynálezem hlavně pro průmyslové dělníky v továrnách, kteří díky němu mohli na dlouhé cestě do práce ulevit svým nohám.

(pixabay.com)

Umělé srdce – 1961

S pomocí Dr. Henry Heimlicha přišel bavič Paul Winchell se svým prvním patentem, umělým srdcem. Přístroj byl ale nejprve zaveden mimo hrudní dutinu a trvalo ještě 20 let, než přišel Dr. Robert Jarvik s vynálezem, který mohl být úspěšně implantován i do lidského těla.

Internet – 1969

Dne 29. října 1969 krátce před půlnocí byla standfordkým výzkumným institutem zprovozněna experimentální síť ARPANET, která se používala pro přenos dat. Jednalo se o primitivní systém, ale položil základy internetu, jak ho známe dnes.

(pixabay.com)
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu