Srdce vytištěné na 3D tiskárně tluče jako skutečné, ale ještě ho nelze použít.


(Artifical Organs )

ad8

Vytištěné 3D srdce prostřednictvím komor pumpuje krev přesně jako to lidské, ale už po 3000 úderech se tato jeho schopnost zhoršuje.

Vypadá jako skutečné srdce i tluče jako skutečné srdce. I když za něj zatím sice nemůže převzít jeho práci, naznačuje vznik tohoto vytištěného umělého 3D srdce budoucnost existence menších umělých orgánu, které se budou stále více podobat těm lidským.

ad9 - 320x100_1

Toto nové silikonové srdce bylo vyvinuto v Curychu za použití 3D tiskových technik, přičemž jeho vnitřní struktura napodobuje skutečné lidské srdce s pravou a levou komorou. Tyto techniky se v oblasti vytváření syntetických orgánů stávají stále populárnějšími.

Na rozdíl od skutečného srdce obsahuje toto umělé srdce centrální komoru, která může být poháněna uměle a v podstatě tedy fungovat jako sval. Je zde však ještě větší omezení, než je nutnost externího pohonu. Dle zprávy magazínu Artifical Organs začíná silikon po 3 000 úderech degradovat. To odpovídá zhruba 45 minutám, a proto by v praxi toto srdce nebylo použitelné.

Přesto však toto zařízení naznačuje, že v následujících letech bude možné vytvořit srdce umělé. Většina současných zařízení využívá pro pumpování krve mechanické způsoby, které ale mohou způsobit různé poruchy a poškodit krev, kterou čerpají. Umělé srdce, které by bylo mnohem více založeno na lidské fyziologii, by mohlo tyto problémy překonat.

Nejlepší alternativou by bylo vytvořit v laboratoři úplně nové biologické orgány, ale to je bohužel stále ještě hudbou budoucnosti.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu