8 způsobů, díky kterým možná přestanete toužit po cukru


Velké množství lidí si dává předsevzetí, že začnou žít zdravěji. Ať už to znamená jíst více ovoce a zeleniny nebo zmenšovat porce, změna jídelních zvyků je dobrým začátkem změny celkového životního stylu. Jedním z prvních kroků k lepší životosprávě, který můžete učinit, je snížení celkového množství cukru, přijatého v jednom dni.

ad8

Přestat konzumovat cukr úplně je bezpochyby běh na dlouhou trať. My pro vás máme 8 způsobů, které vám můžou pomoci dostat se na správnou cestu k tomuto cíli.

Cukrový rozpočet

ad9 - 320x100_1
(Shutterstock)

Když si představíme rozpočet, většinou se jedná o ten finanční. Existuje však druh rozpočtu, který si sami sobě nastavíte právě na konzumaci cukru. Toto číslo vám ve výsledku může pomoci omezit množství zkonzumovaného cukru. Podle CEO společnosti Zevia, která produkuje přírodně slazené nápoje bez kalorií – Paddyho Spence, je téměř nemožné vysadit 100% cukru. Říká, že ideálním množstvím je 50g cukru za den, což je přibližně 10% z denního příjmu o hodnotě 2000 kalorií.

Pozor na cereálie

(Flickr)

Snídaně je nejdůležitějším jídlem z celého dne. Většina z nás si jistě uvědomuje, že barevné dětské cereálie obsahují velkou spoustu cukru. Pozor je však důležité dát také na cereálie, které se sice tváří zdravě, ale ve finále také obsahují velké množství cukru.

Dochucovadla a jejich „skrytý cukr“

(Getty)

Napadne vás někdy pomyslet na cukr, když si dáváte kečup na párek v rohlíku nebo hranolky?

Podle Spencera obsahují dochucovadla velké množství skrytých cukrů, díky kterým je například kečup tak oblíbený mezi dětmi. Nejzáludnějšími jsou podle něj ale cukry, ukryté v salátových dresincích.

Kontrolujte složení

(Shutterstock)

Je opravdu důležité hlídat si obaly potravin, které konzumujeme. Některé zdravé potraviny mohou totiž obsahovat větší množství cukru, než jaké chceme do svého těla dostat. Paradoxem je, že v některých případech je chemicky výhodnější sníst tyčinku Snickers, protože obsahuje menší množství cukru a má lepší nutriční hodnoty, než některé „zdravé“ tyčinky.

Po jídle buďte aktivní

(Shutterstock)

Je jednoduché si jít po jídle odpočinout na gauč, kde pak často přichází chuť na sladké. Řešením v tomto případě může být i lehká aktivita. Procházka po večeři na 15 minut může pomoci regulovat cukr v krvi na další 3 hodiny.

Vyzkoušejte keto dietu

(Shutterstock)

V jednom z našich článků jste se mohli dočíst o všech výhodách této diety, založené na nízkém příjmu uhlohydrátů. Přestože tato dieta není vhodná pro všechny, možná právě pro vás bude.

Více se o ní dozvíte v našem článku: https://czechstreet.cz/2018/04/23/nejen-ze-vam-tato-dieta-pomuze-shodit-nadbytecna-kila-dokaze-vsak-pomoci-predejit-urcitym-onemocnenim/

Změňte své pracovní prostředí

(Shutterstock)

Většinu času trávíme právě v práci, proto je velice důležité hlídat, co za jídlo v práci zkonzumujeme. Často se v zaměstnání slaví narozeniny nebo pořádají školení. Zkuste vyměnit těžké narozeninové dorty za zmražené jogurtové dezerty nebo zkuste na školení objednat místo spousty pečiva například saláty. Tahle změna může zabrat delší čas, ale jistě toho nebudete litovat.

Zpochybňujte své motivy

(Reuters)

Pokud přemýšlíte nad tím, že byste rádi snížili objem cukru, který do svého těla dostáváte, možná je na čase se zamyslet, proč máte vůbec potřebu na cukr tolik myslet.

Často totiž chuť na uhlohydráty vzniká stresem nebo různými emocionálními stavy. Pokud to opravdu je z jedním z těchto důvodů, možná bude stačit, když si najdete něco jiného na práci. Krátká procházka nebo rozhovor s kamarádem vás jistě rozptýlí.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
4 shares

adform


Zavřít reklamu