Zbraně, brutalita a rasismus: Childish Gambino a jeho „This Is America“ je nádhernou reprezentací aktuální americké situace


(Rcarecords.com)

Childish Gambino pustil do světa vizuál ke své nové písni „This Is America“, který je bezpochyby tématem diskuzí.

ad8

V čtyřminutovém klipu můžeme vidět Gambina (vlastním jménem Donald Glover) vesele tančit a vteřinu na to bezmyšlenkovitě někoho zastřelit – a to je celou pointou tohoto videoklipu. Vše začíná tím, že se Donald pohybuje v rytmu akustické kytary a vše se náhle změní ve vražedný moment tím, že vezme do ruky zbraň a střelí muže zezadu do hlavy.

První slova, která vyjdou z jeho úst jsou „This is America.“ (Tohle je Amerika).

ad9 - 320x100_1
(Rcarecords.com)

Video pokračuje tak, že se ke Gambinovi přidají tančící děti v uniformách a kostelní sbor, který zpívá, dokud je všechny Gambino nezastřelí poloautomatickou puškou. Výrazné taneční pohyby jsou jistě rozptýlením od toho, co se děje v pozadí. Toto je Gambinova metafora pro to, co je opravdu důležité pro dnešní společnost a na co se doopravdy soustředí.

Děj pokračuje příjezdem policejního auta a na scéně zavládne chaos. Text „this a celly / that’s a tool“ (tohle je mobil / tamto je nástroj) upozorňuje podle fanoušků na nedávnou aféru, kdy policie v Sacramentu zastřelila afroamerického muže Stephona Clarka kvůli tomu, že předpokládala, že je ozbrojen. V kapse měl však pouze telefon. „Tool“ (nástroj) je v tomhle případě právě zbraň. Můžeme také vidět scénu, kde muži nahrávají celý děj na své telefony. Jiní přiřazují tuto část textu písně k tomu, že telefon je právě nástrojem pro dokumentaci policejní brutality.

Podívejte se na video, které během čtyř dní nasbíralo téměř 48 milionů shlédnutí.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu