iPhone X versus iPhone 8: který z nich byste si měli koupit?


(apple.com)

Jistě vám neuniklo, že společnost Apple přišla s největším oznámením tohoto roku. Představila iPhone 8, nástupce linie, která v roce 2014 začala s iPhonem 6. Dále také představila očekávaný iPhone X, model, který generální ředitel společnosti Apple Tim Cook nazval „budoucností smartphonů“.

ad8

Pojďme se podívat na hlavní rozdíly:

Rozměry

ad9 - 320x100_1

Rozměry displeje obou dvou modelů iPhonu 8 zůstávají stejné jako u jejich předchůdců, tedy 4,7 palců pro standardní model a 5,5 palců pro Plus model. Úhlopříčka displeje iPhonu X je pak 5,8 palců, přičemž jeho rozměry jsou trochu větší než rozměry standardního iPhonu. Přesto je ale model výrazně těžší.

Displej

Klenotem iPhonu X je jeho obrazovka – 5,8 palcový displey využívající technologii OLED (místo tradičního LCD). Model se také pyšní více megapixely – rozlišení 2436 x 1125 s hustotou pixelů 458 pixelů na palec. Rozlišení iPhonu 8 plus je jako u jeho phabletových předchůdců 1920 x 1080 s hustotou 401 pixelů na palec.

Biometrie

Největší designovou novinkou u iPhonu X je ta, že mu chybí typické domovské tlačítko, což znamená, že chybí i snímač otisků prstů (tzv. Touch ID). Místo toho je tu Face ID – metoda, která má za pomocí čelní kamery a infra-červené technologie zachytit 3D scan obličeje, což smartphonu umožní identifikovat, zda telefon hodlá použít jeho majitel, nebo někdo jiný. U modelů iPhone 8 stále zůstává funkce snímače otisků prstů.

Baterie a nabíjení

Podle společnosti Apple je životnost baterie u modelů iPhone 8 a iPhone 8 Plus srovnatelná s jejich předchůdci. Naproti tomu iPhone X by měl vydržet nabitý o 2 hodiny déle než iPhone 7. Oba dva modely ale podporují rychlé nabíjení za využítí USB-C adaptéru, díky kterému by se 50% baterie mělo nabít již za 30 minut. Apple také u všech nových modelů představil bezdrátové nabíjení, které podporuje otevřený standard Qi. Apple by měl představit vlastní napájecí podložku příští rok.

Fotoaparát

Když Apple představil modely iPhone 7 a iPhone 7 Plus, pouze větší model měl duální fotoaparát. Ne jinak je tomu i u modelů iPhone 8, protože ačkoliv mají oba dva modely nové senzory, duální fotoaparát nalezneme pouze u modelu iPhone 8 Plus. A stejně tak je tomu u optické stabilizace obrazu.

Duální fotoaparát iPhonu X je inovovaný, tentokrát totiž mají optickou stabilizaci obrazu oba objektivy. Duální fotoaparát tohoto modelu také přichází s beta funkcí zvanou Portrait Lighting, v rámci kterého je možné měnit nasvícení fotografie.

Cena a dostupnost

Zde přichází asi největší rozdíl. Model iPhone 8 bude začínat s cenou na 20 990 Kč, zatímco jeho větší sourozenec iPhone 8 Plus bude začínat na 23 990 Kč. To je o něco menší cena, než u loňských modelů iPhone 7. V předobjednávce budou tyto modely dotsupné od 15. září a v obchodech od 22. září.

Co se týče iPhonu X, tak jeho základní varianta s úložištěm 64GB vyjde na 29 990 Kč. Ano, zdá se, že tu máme nejdražší telefon v historii. A budeme si na něj muset ještě počkat, protože jeho předobjednávky začnou až 27. října a v obchodech se začne prodávat 3. listopadu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
11 shares

adform


Zavřít reklamu