Svatý Martin má svátek 11. listopadu. Traduje se, že přijede na bílém koni, to nejspíš podle zkušeností z minulých let neklapne, ale další tradice můžete dodržet bez ohledu na počasí. V posledních letech se velkým hitem stala hostina, na které nesmí chybět husa a další dobroty. Pokud chcete pozvat vaše přátele na perfektní svatomartinskou párty, koukněte se na naše tipy, čím je pohostit.
Pečená husa
Husa je takovým nejvýraznějším prvkem svatomartinských oslav, i když její příprava není zrovna na pět minut. Často ji musíte nejprve objednat v nejbližším řeznictví, protože k dostání není až tak obvykle, jak byste si představovali. K jejímu ochucení si pohodlně vystačíte se solí a kmínem. Kuchaři doporučují zhruba jednu hodinu pečení na každé kilo váhy, takže s tímhle začněte jako první.
Zelí a knedlíky
K huse se obvykle podává zelí a knedlíky. Tady už se meze nekladou – můžete zvolit různé kombinace červeného a bílého zelí, stejně jako druhů knedlíků. Naším tipem je nadýchaný karlovarský knedlík, který se připravuje z nakrájených rohlíků, mléka, vejce, mouky a našlehaného bílku.
Svatomartinské víno
Svatomartinská vína zrají pouze několik týdnů, protože se jedná o první vína nového ročníku. Jsou velmi svěží a ovocitá a jsou k dostání vždy jen v určitém období. Vyrobeny jsou z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
Bramborové lokše
Jako dezert vám doporučujeme podávat bramborové lokše s povidly. Těsto se připravuje z vařených brambor a hotové placky se hned potírají máslem. Velmi oblíbeným dezertem jsou ale také tzv. svatomartinské rohlíčky.