10 potravin, které mají více proteinu, než si myslíte


Nemusíte na svůj talíř naložit kilo slaniny a vajec, abyste splnili doporučený denní příjem proteinu. Existuje totiž spousta potravin, o kterých není až tak známo, že ho obsahují dostatečné množství.

ad8

Podívejte se na deset z nich, které vás možná překvapí.

1. Hrnek hrášku má více proteinu než porce steaku.

ad9 - 320x100_1
(Flickr/Karl Söderholm)

Příště, až vám někdo řekne, že získávat proteiny z rostlin je nesmyslné nebo příliš drahé, můžete je překvapit tím, že hrášek obsahuje téměř 8 gramů proteinu v hrnku. Abyste měli srovnání, sto gramů grilovaného hovězího masa má pouze 5,8 gramů proteinu. Hrášek je také bohatý na vlákninu.

2. Hrnek čočky má více proteinu než tři vejce.

(Shutterstock/Brent Hofacker)

Jeden hrnek čočky obsahuje asi 18 gramů proteinu. Spolu s jejím vysokým obsahem vlákniny vás čočka dokáže bezpečně zaplnit. Přidejte si ji do salátu nebo si ji dejte samotnou s troškou olivového oleje a solí.

3. Ostružiny jsou překvapivým zdrojem proteinu.

(Flickr/Dwight Sipler)

Jedním z druhů ovoce, které má překvapivě vysoký obsah proteinu, jsou právě ostružiny. V hrnku těchto plodů najdeme 2 gramy proteinu. To sice nezní jako příliš mnoho, ale sníst několik hrnků ostružin není pro většinu z nás problém.

4. Špenát není hrdina jen v oblasti železa a draslíku.

(Flickr/Logan Ingalls)

Je veřejně známo, že špenát je superhrdinou v oblasti železa a draslíku. Pokud ho ale uvaříme, obsahuje v jednom hrnku více než 5 gramů proteinu.

5. Kozí sýr nejen chutná dobře, obsahuje však i dostatek proteinu.

(Flickr/Meal Makover Moms)

V přibližně 30g kozího sýra najdeme až 9 gramů proteinu. Většinu lidí není nutné k přidání sýra do stravy nijak extrémně nutit, můžete si to teď alespoň odůvodnit jeho vysokým obsahem proteinu.

6. Celozrnné těstoviny napomáhají k dosažení denního přijmu proteinu.

(Shutterstock/Stephanie Frey)

Těstoviny jsou většinou spojovány hlavně s vysokým obsahem uhlohydrátů, přesto ale také hrnek celozrnných těstovin obsahuje přibližně 6 gramů proteinu. Pokud si k těstovinám přidáte další potraviny, obsahující velké množství proteinu, jako třeba grilované kuře, kozí sýr nebo sušená rajčata, rázem se z nich stane vhodné jídlo po cvičení.

7. Slunečnicová semínka jsou skvělá svačina.

(Flickr/Healthaliciousness)

Přidání 30 gramů slunečnicových semínek na váš salát mu přidá až 6 gramů proteinu. Pečená semínka s troškou soli jsou také perfektní a chutnou svačinkou.

8. Přidejte si na jídlo parmazán.

(Flickr/Michela Simoncini)

Parmazán není jen jedním z nejchutnějších sýrů, který jídlům dodává specifickou chuť. Obsahuje totiž v pěti polévkových lžících také až 10 gramů proteinu.

9. Sladké brambory v obsahu proteinu excelují.

(Flickr/Mike Mozart)

Tato barevná pochoutka obsahuje 5,4 gramů proteinu na 100 gramů. Kromě toho má také vysoký obsah vitamínu A.

10. Sušená rajčata mají spoustu benefitů.

(Flickr/Stefan Petras)

Možná by vás to nenapadlo, ale sušená rajčata jsou opravdu bohatá na protein. Hrnek sušených rajčat obsahuje téměř 6 gramů proteinu, 7 gramů vlákniny, spoustu draslíku a antioxidantního lykopenu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
40 shares

adform


Zavřít reklamu