NASA poprvé spatřila něco, co by jim mohlo pomoci při pochopení černých děr


(Wikimedia/NASA/CXC/M. Weiss)

Na světě neexistuje moc tajemnějších věcí, než je černá díra. Co to vlastně je? Co se stane s něčím, co je do ní vcucnuto? Za jak dlouho se jedna z nich stane tak velká, že vcucne celou planetu Zemi?

ad8

Vědci si doteď mysleli, že vědí vše, co je o černých děrách doposud známo. Věřili, že jejich gravitační síla je tak mocná, že z nich nemůže uniknout ani světlo. To se ale teď změnilo. NASA poprvé spatřila něco vyjít z černé díry. Průzkumná mise Swift a NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) zaznamenali obrovskou erupci světla, která vyšla z prostředku supermasivní černé díry v souhvězdí Pegasus, které je od nás vzdáleno asi 324 světelných let.

Nové poznatky naznačují, že když se korony, které jsou zdrojem extrémně energetických částic, nashromáždí kolem černé díry, můžou z ní náhle vystřelit. To vede k paprsku rentgenového záření, který teď NASA spatřila. Černé díry samy o sobě světlo nevypouští. Často jsou ale viděny se světelným prstencem kolem nich. Ten vzniká díky částicím, které jsou k nim přitahovány.

ad9 - 320x100_1

Přestože stále neexistují odpovědi na veškeré otázky, týkající se černých děr, nový objev by mohl napomoci při jejich pochopení.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
36 shares

adform


Zavřít reklamu