Po šestiměsíčním intenzivním úklidu je znovu otevřena pohádková pláž na filipínském ostrově Boracay


(Reuters/ERIK DE CASTRO)

Na jaře roku 2018 rozhodly filipínské autority, že malý ostrov Boracay bude na 6 měsíců úplně uzavřen turistům. Důvod byl jednoduchý. Místo bylo turisty natolik vyhledáváno, že se na ostrově objevilo až příliš odpadu a kanalizace situaci také nezvládaly. To vše ničilo přírodní krásy tropické destinace.

ad8

Tento týden byl ostrov znovu otevřen. Pokud to ale bude na autoritách, Boracay už nikdy nebude natolik vyhledávaným party místem, jako byl do jara 2018. Na ostrově teď panují striktní pravidla a regulace, které musí hoteliéři dodržovat, aby zůstala příroda ochráněna. Podívejte se na to, co téměř vedlo ke zničení tohoto přírodního ráje.

Každý rok navštívily ostrov asi dva miliony turistů. Najednou v sezóně bylo na ostrově až 40 000 lidí. Turisti sice na ostrově utráceli až 1 miliardu USD ročně, přesto však za sebou zanechávali velké množství odpadu.

ad9 - 320x100_1
(Reuters)

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nařídil, aby všichni turisti odjeli z ostrova. To ulevilo mnoha místním obyvatelům.

(Reuters)

V březnu se na internetu objevilo video potápěče Riche Hornera, který ukázal, jak zanešená voda u Boracay je.

(Guardian)

Teď byl ostrov po šesti měsících znovu otevřen veřejnosti. Michael A. Martillano, prezident ostrovní potápěčské společnosti řekl, že kvalita vody, korálů a podmořského života se opravdu zlepšila. Vodní sporty jako potápění jsou pro tuto chvíli stále zakázány. Autority se také snaží potlačit party atmosféru, kterou jejich pláž v minulosti měla tím, že zavřely tři kasina. Pití alkoholu a kouření bylo na pláži zakázáno. Jednou z hlavních regulací je také to, že naráz bude povolen vstup na ostrov pouze 19 200 turistům.

(Reuters)
(Reuters)
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
29 shares

adform


Zavřít reklamu