Město zábavy aneb pět důvodů, proč mít Budapešť na svém travel listu


(Pixabay.com)

Ještě před pár lety byla Budapešť spíše opomíjenou turistickou destinací. Dnes patří mezi nejoblíbenější města Evropy. Důvodů, proč si stále více mladých lidí vybírá za svůj cíl právě hlavní město Maďarska, je několik. My jsme vybrali těch nejdůležitějších pět, které přesvědčí i vás.

ad8
1. Budapešť alias druhá Praha
(Pixabay.com)

Pokud máte rádi naši krásnou matičku Prahu, zamilujete si bezesporu i Budapešť. Hlavní město Maďarska je totiž téměř věrnou kopií naší metropole. Rozkládá se na obou březích Dunaje a má tak stejně jako Praha pravý břeh (Buda) s dominantním Budínským hradem a rozlehlejší levý břeh (Pešť) s historickými náměstími, bulváry a slavným parlamentem. Oba břehy pak spojuje mladší verze Karlova mostu, ikonický řetězový most Széchenyi Lánchíd. Pokud si večer sednete s drinkem na místní náplavku, za chvíli nebudete vědět, zda jste v cizí zemi nebo na Rašínově nábřeží.

2. Cíl těch, kteří za dovolenou rádi ušetří

Už nezbývá mnoho evropských destinací, kde by Češi nedali za chleba třikrát víc peněz než v Česku. Maďarsko však stále zůstává k Čechům přívětivé. Ceny tu mají buď stejné jako u nás nebo nižší. Není proto divu, že celá Evropa jezdí na párty právě do Budapešti. Týden vás tu vyjde levněji než jeden večer na Ibize.

ad9 - 320x100_1
3. Party Town
(Photo by Jorge Franganillo / CC BY 2.0)

U párty rovnou zůstaneme. Budapešť je ve světě známá jako město, které nikdy nespí. Nejen nízké ceny, ale především místní proslulé kluby a diskotéky lákají návštěvníky na nezapomenutelnou noc. Mezi množstvím podniků si vybere opravdu každý, ať už chcete noc strávit na lodi či v ruinách židovské čtvrti. A pokud se nemůžete rozhodnout, je tu pro vás Szimpla Kert. Nejslavnější (nejbizarnější) klub v polorozpadlé budově s několika oddělenými místnostmi nabízí všechno, nač si vzpomenete. Od dunícího tanečního parketu po zašité místnosti, ve kterých staříci hrají partičku karet. A ano, je to přesně ten klub, o kterém psal Dan Brown ve své nové knize Počátek.

Pokud tedy plánujete rozlučku se svobodou a stále nevíte kam, Budapešť je tip číslo jedna.

4. Jídlo!
(Pixabay.com)

Maďarsko je proslulé svou kuchyní. Mají tu vše, co známe z domova – guláš, langoše, klobásky, segedín, lečo – jen lepší a větší. Budapešť se ovšem nespecializuje pouze na maďarské klasiky. Narazíte tam i na vyhlášené burgrárny, hipsterské kavárničky či izraelské speciality. Pokud vám po bujaré noci vyhládne, v Budapešti trpět hlady rozhodně nebudete.

5. Jen pár hodin cesty

A to nejlepší na konec – Budapešť je jen pár hodin cesty! Ať už pojedete vlakem nebo autem, z Prahy vám to zabere všeho všudy přibližně šest hodin. Vyrazte proto klidně jen na prodloužený víkend a prozkoumejte vše, co krásná Budapešť nabízí.

Pár tipů na závěr:

  • Ubytujte se přímo v centru. Ubytování se tu dá nalézt v rozumných cenách a nebudete muset řešit dopravu. Na všechny památky se dá dojít v pohodě pěšky.
  • Pokud budete v Budapešti více dnů, určitě si jedno odpoledne vyhraďte pro návštěvu proslulých termálních lázní Széchenyi. Návštěvníků tam sice bývá poměrně dost, ale za vidění nejrozsáhlejších léčebných lázní Evropy to stojí.
  • Cestou do lázní se rovnou svezte nejstarším metrem v kontinentální Evropě (žlutá linka M1).
  • Pokud zavítáte do klubu Szimple Kert, zastavte se i ve vedlejším Karavánu. Jedná se o street food market, podobný pražskému Manifesto marketu, kde můžete ochutnat různé gastronomické speciality.
  • V Maďarsku se stále platí maďarskými forinty, přičemž 100 forintů je přibližně 8 českých korun (v aktuálním kurzu). Myslete na to zejména ve chvíli, kdy budete chtít dát v restauraci dýško. Servírka by se nemusela tvářit příliš nadšeně, kdybyste účet zaokrouhlili ve výši 20 forintů. J
  • Nejlepší fotografii parlamentu pořídíte v noci z protějšího břehu Dunaje.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
3 shares

adform


Zavřít reklamu