Téměř před 40 lety začal každý den zasazovat jeden strom na vzdáleném ostrově – ten je teď k nepoznání jiný


Největší říční ostrov na světě, Majuli, může definitivně zmizet. Za posledních 70 let se ostrov Majuli scvrknul o více než polovinu a kompletně pod vodou by mohl být za dalších 20 let. Ostrov je neustále ohrožen díky rozsáhlé erozi půdy na jeho březích.

ad8
(101 India)

Důvodem je to, že velké hráze, které jsou postaveny ve městech u řeky Brahmaputra, aby je chránily během monzunové sezóny, přesměrovávají ničivou zuřivost řeky na tento ostrůvek. Od roku 1991 bylo spláchnuto už více než 35 vesnic. Indické úřady se sice snaží přijít na to, jak ostrov zachránit, ale kdyby nebylo jednoho místního ekologického aktivisty, existence ostrova by byla jistě ještě kratší.

(Youtube/William D McMaster)

V roce 1979 se šestnáctiletý Jadav Payent setkal s velkým množstvím mrtvých hadů, kteří zemřeli kvůli extrémnímu horku potom, co je záplavy odnesly do písečných oblastí bez stromů.

ad9 - 320x100_1
(Theforestmanofindia)

Jadav se rozhodl, že zachrání Majuli od eroze tím, že začne vysazovat stromy. Každý den tvrdě pracoval a vysadil 550 hektarů lesa. To je více, než má newyorský Central Park (340 hektarů).

(Shutterstock/bijitdutta)

Les je teď útočištěm tygrů indických, nosorožců a dokonce i stáda více než sta slonů, kteří ho každý rok pravidelně navštěvují.

(Alamy.com/Jitu Kalita)
(Youtube/William D McMaster)

Pokud vás příběh tohoto hrdiny bez kápě zajímá, podívejte se na krátký dokument o jeho cestě.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu