8 evropských destinací, které byste letos v létě neměli minout


V Evropě je spousta turisticky oblíbených míst, na které se lidé každoročně vydávají. Existují však také destinace, na které zatím tolik turistů nesměřuje. Přečtěte si o deseti nejzajímavějších destinací pro léto 2018.

ad8
1. Emilia-Romagna, Itálie
(Gettyimages.com)

Emilia-Romagna by jednoduše mohlo být to nejlepší místo, kde se v Itálii najíst. Čtyři z těch nejtradičnějších italských pochutin pochází právě z tohoto regionu. Ragú pochází z Bologně,  prosciutto di Parma pochází z Parmy, balzámový ocet (balsamico) vzešel z města Modena a parmigiano reggiano stejně tak pochází z této plodné oblasti.

ad9 - 320x100_1

Kromě všeho tohoto jídla je tu ale mnoho dalších zajímavostí. Například v Bologni můžeme najít FICO (největší tematický kulinářský park na světě), Národní muzeum italského judaismu a šoa ve Ferraře nebo obnovené kino Fulgor, ve kterém bude brzy k nalezení i muzeum legendárního filmaře Federica Felliniho.

2. Cantabria, Španělsko
(Gettyimages.com)

Zelený region Cantabria je jedním ze španělských pokladů. Je to země divokých, písečných pláží, hor zahalených v mlze a kouzelných vesniček, jako je například Santillana del Mar nebo Comillas.

3. Friesland, Nizozemsko
(Gettyimages.com)

Většina návštěvníků Nizozemska míří do slavného Amsterdamu. V tomto roce se ale provincie Friesland stává oblíbenější, než byla dříve. Její hlavní město Leeuwarden se totiž stalo evropským hlavním městem kultury roku 2018, a to nejen díky jeho kavárnám, kanálům a historickým budovám. Ve městě se bude nacházet spousta instalací, festivalů a událostí, včetně hlavní výstavy v muzeu Fries.

4. Kosovo
(Gettyimages.com)

Mezi dvěma pohořími se nachází malé Kosovo, které není až tak běžnou turistickou destinací. Tato země slaví v roce 2018 deset let samostatnosti, což by jistě mohlo a mělo přinést změnu. Druhý nejnovější národ na světě mimo jiné snižuje medián věku evropské populace. Za poznání rozhodně stojí turistická stezka Via Dinarica, která ukazuje dramatickou krajinu země.

5. Provence, Francie
(Gettyimages.com)

Prozkoumejte svou romantickou stránku u levandulových polí a olivových hájů, které jsou kromě tyrkysově modrého moře to, co chcete v Provence zažít. Mimo to nabízí například Marseille také množství barů, oceňovaných restaurací a uměleckou scénu.

6. Dundee, Skotsko
(Gettyimages.com)

Dundee je bezpochyby město, které v budoucnu uchvátí spoustu návštěvníků. Architekt Kengo Kuma postavil betonovou stavbu, pro kterou čerpal inspiraci z kontur skotských útesů. Tato stavba bude hlavním centrem designu, představující 300 let inovací.

7. Vilnius, Litva
(Gettyimages.com)

Vilnius je fascinujícím místem, plným historie, bolestivých vzpomínek na židovské ghetto z druhé světové války, ale i mladé energie.

Umělecké sousedství Užupis přináší nové kreativní prostory, stejně tak jako malé pivovary. Vilnius by měl být na seznamu míst, které plánujete navštívit.

8. Tirana, Albánie
(Gettyimages.com)

Tirana se nachází mezi pobřežím Jadranského moře a albánskými Alpami. Je to metropole, která prošla zásadní transformací díky jejímu bývalému starostovi, který nechal namalovat bloky domů různými barvami, doporučil dojíždějícím, aby vyměnili auta za kola a zaměřil se na budování parků.

Z centra města se můžete dostat lanovkou na vrchol Dajti, kde vás jistě uchvátí panoramatický výhled. Navštívit můžete také spoustu místních bister, koktail barů a designových butiků v městské části Blloku, která byla dříve teritoriem, okupovaným zkorumpovanými komunistickými bossy.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
4 shares

adform


Zavřít reklamu