5 nádherných pláží, na kterých můžete prozkoumat vraky lodí


Přestože většina z nich neskončila katastroficky jako Titanic, vraky lodí nepřestávají fascinovat vědce ani veřejnost. Některé z nich vyžadují komplexní vybavení, abyste byli schopni je prozkoumat, existuje ale velká spousta vraků, které se dají prozkoumat, zatímco navštěvujete pláže na různých místech světa.

ad8

Stejně jako například Cabo Santa Maria na Kapverdách, která byla určena k převozu dárků pro příznivce španělského diktátora Francisca Franca v Jižní Americe, každý vrak má svůj příběh.

Podívejte se na 5 krásných pláží, na kterých najdete vraky lodí, které můžete prozkoumat ze souše nebo při potápění.

ad9 - 320x100_1

Nemocniční loď SS Maheno byla používána za první světové války. Zničena byla cyklonem na ostrově Fraser v Queenslandu, Austrálii při její cestě do Japonska.

(Shutterstock)

Ostrov Fraser v Austrálii je známý pro své vraky. Přesně se jich tu nachází neuvěřitelných 23. Jedním z těch neznámějších je právě SS Maheno. Tato 5 000 tunová loď byla postavena v roce 1905 a byla používána jako nemocniční loď v průběhu první světové války. Při své poslední cestě do Japonska, kam byla prodána na šrot, byla ale zničena cyklonem.

Cabo Santa Maria byla poslána do Jižní Ameriky španělským diktátorem Franciscem Francem s dárky pro jeho podporovatele. Na pobřeží Boa Vista (Kapverdy) však byla zničena.

(Shutterstock)

Auta, oblečení nebo jídlo a pití byly naloženy na loď Cabo Santa Maria v roce 1968, která ztroskotala na pobřeží kapverdského ostrova Boa Vista. Aktuálně je tento vrak jedním z největších turistických lákadel místních pláží.

Vrak neznámého vlečného člunu je turistickou atrakcí ve Vila Nova de Milfotes, malebné přímořské vesnici v Portugalsku.

(Shutterstock)

Na jihozápadním pobřeží Portugalska můžete najít Vila Nova de Milfontes. Tato přímořská vesnice je známá pro svou krásnou pláž, na které leží vrak tažné lodi. O tomto vraku není známo velké množství informací. S ní spojené záhady jsou ale součástí celého kouzla této pláže.

Navagio Beach na řeckém Zakynthosu nese vrak lodi MV Panagiotis, který je tak slavný, že se pláž doslova jmenuje po něm (navagio je řecky vrak).

(Shutterstock)

Na jednom z Jónských ostrovů se nachází vrak lodi MV Panagiotis. Existuje několik teorií ohledně osudu této pašerácké lodi. Nikdo si není jist, co se na ní pašovalo, ale předpokládá se, že všechno od cigaret a alkoholu po lidi. Kapitán Charalambos Kompothekras-Kostoros tvrdí, že loď byla unesena na pláž kvůli nepříznivému počasí, kde pak zloději ukradli část zásilky a vybavení.

Vrak SS American Star koroduje od roku 1994, kdy se zasekl na pláží Playa de Garcey na jednom z Kanárských ostrovů – Fuenteventura.

(Shutterstock)

Těsně před začátkem druhé světové války bylo toto plavidlo využíváno jako přepravní loď pro veřejnost. Brzy bylo ale určeno k přepravě amerických vojáků. Po válce se stalo znovu lodí pro veřejnost, která pak později byla zachráněna před šrotištěm thajským týmem, který ji chtěl přeměnit v hotel na vodě.

Na cestě do svého nového domova v roce 1994 byla ale zničena silnou bouří na pobřeží Kanárských ostrovů. Momentálně je vrak vidět pouze při odlivu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
4 shares

adform


Zavřít reklamu