10 vodopádů, které vás ohromí


Krása a síla vodopádů z nich dělají jedny z nejzajímavějších přírodních úkazů. Většina z nás nemá takové štěstí je vidět často. Z toho důvodu je pro nás také vzácnější, když se nám pohled na ně naskytne.

ad8

Pokud byste si rádi prohlédli jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě, pokračujte ve čtení.

1) Skógafoss, Island

ad9 - 320x100_1
(Shutterstock.com)

Jedním z nejkrásnějších vodopádů na světě je jistě islandský Skógafoss. Vidět ho můžeme nejlépe po zdolání 370 schodů, ale pokud se na to necítíte, výhled je na něj úžasný i ze spodu. Unikátem je, že voda do tohoto vodopádu vtéká přímo ze dvou ledovců.

2) Pearl Shoal, Čína

(Shutterstock.com)

Jméno Pearl Shoal dostal tento čínský vodopád podle perlové barvy, která se z vodopádu odráží v záři slunce. Spojena je s ním také legenda o děvčeti, které vylilo posvěcenou vodu z hory dolů a vytvořilo tím právě tyto vodopády a krásný les.

3) Velki Slap, Chorvatsko

(Shutterstock.com)

V Plitvickém národním parku v Chorvatsku najdeme velké množství různých vodopádů. Největším z nich je Veliki Slap. V zimě vodopády částečně zamrzají a dopřávají nám tím nevšední pohled na ledová kouzla přírody.

4) Niagara Falls, NY a Kanada

(Shutterstock.com)

Jedněmi z nejpopulárnějších vodopádů na světě jsou právě ty niagarské. Každým rokem je navštíví přibližně 30 milionů turistů, kteří se jdou podívat na tři vodopády – Horseshoe, American a Bridal Veil. Největším z nich je Horseshoe, který leží na kanadské straně. Každou vteřinu zde proteče neuvěřitelných 3 160 tun vody.

5) Salto Ángel, Venezuela

(Shutterstock.com)

Nejvyšším vodopádem na světě je Salto Ángel (s neuvěřitelnými 979 metry), nacházejícím se na tzv. „Ďáblově hoře.“ V roce 2009 vyhlásil bývalý prezident Hugo Chavez to, že se vodopádům má říkat jejich domorodým jménem, Kerepakupai Merú. Vodopád se nachází tak hluboko v džungli, že je téměř nemožné se k nim dostat ze země. Nejlepší možností je podívat se na ně z letadla.

6) Multonomah Falls, Oregon

(Shutterstock.com)

Jedním z mála vodopádů, které nevysychají v létě, jsou právě Multonomah Falls, nacházející se v blízkosti Portlandu v Oregonu. Průtok vody je nejvyšší na jaře a v zimě, klid však z těchto vodopádů sálá po celý rok.

7) Kaieteur, Guayana

(Shutterstock.com)

Tento vodopád je jistě oprávněně jedním z nejnavštěvovanějších míst v celé zemi. Nachází se v národním parku Kaieteur a cesta k němu je poměrně složitá. Leží se totiž v amazonském deštném pralese. Existuje však možnost zaplatit si průvodce, který vás k němu dovede.

8) Ban Gioc, hranice Číny a Vietnamu

(Shutterstock.com)

Tento vodopád má nejdelší dvěma zeměmi sdílenou plochu v Asii. Je možné ho navštívit z Vietnamu i z Číny a ani jedna varianta nenabízí horší výhled. Nejlepší čas na návštěvu Ban Gioc je mezi květnem a červencem. Zajímavou možností, jak si vodopád prohlédnout je půjčit si raft.

9) Yosemite Falls, Kalifornie

(Shutterstock.com)

V yosemitském národním parku najdeme tolik vodopádů, že je ještě nikdy nikdo nebyl schopen spočítat. Právě Yosemite Falls je z nich ale nejkrásnější a zároveň v rámci parku nejvyšší. Vodopád je možné navštívit od listopadu do července, ale největší průtok vody můžeme vidět v květnu.

10) Tugela Falls, Jihoafrická republika

(Shutterstock.com)

Přestože je to možná poprvé, co jste se o tomto vodopádu dočetli, jedná se o druhý nejvyšší vodopád na světě. Navštívit ho je možné celoročně, ale je dobré mít na paměti, že je závislý na řece Tugela, která může v průběhu roku v určitých bodech vyschnout.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
4 shares

adform


Zavřít reklamu