24 hodin v Oslu – co musíte stihnout v hlavním městě Norska


Velké množství cestovatelů se potom co dosednou na letišti v Oslu vydají rovnou na cestu k světoznámým fjordům. Přesto však stojí za to na malou chvíli zpomalit a prozkoumat norskou metropoli alespoň na jeden den.

ad8

Povinná procházka

Na Akker Brygge začíná pěší zóna plná obchodů, restaurací a barů. Z ní pak pokračujte do Tjuvholmenu, kde se v 18. století nacházelo popravní místo zlodějů. Můžeme zde najít spoustu bytových a kancelářských budov, restaurací nebo například oblázkovou pláž.

ad9 - 320x100_1
(Instagram.com)

Milovníci umění by neměli minout Astrup Fearnley Museum of Modern Art s jeho zahradou plnou soch.

Za vidění rozhodně stojí také Akershus Fortress – renezanční zámek, který měl v průběhu let mnoho různých využití. Můžete zde prozkoumat muzeum nebo se jen projít po okolí a užít si nádherný výhled na vodu.

(Visitoslo.com)

Co neminout

Přestože se nenachází přímo v centru, za povšimnutí stojí Frognerův (Vigelandův) Park, vystavující sochy norského umělce Gustava Vigelanda. Sochy ztvárňují postavy od útlého věku až do staroby. V srdci parku nalezneme čtrnáct metrů vysoký monolit, který tvoří přibližně 120 do sebe propletených postav. Toto dílo poukazuje na lidskou touhu po duchovnu nebo zázraku života.

(Visitoslo.com)
(Visitoslo.com)
(Visitoslo.com)

Výhled, který stojí za to

Budova opery v Oslu, situovaná v městské části Bjørvika, je domovem Norské národní opery a baletu. Střecha budovy tvoří plac, který je návštěvníkům za dobrého počasí zpřístupněn a dovoluje jim vychutnat si nádherný výhled.

(Visitoslo.com)

Kde jíst a pít

Předměstí Grunerløkka nabízí velké množství kaváren, restaurací, barů a butiků, upozorňující na industriální minulost Osla.

Jeden z momentálně nejoblíbenějších barů a pouličních trhů – Vippa, mísí různé kultury skrze kuchyni. Snaží se o integraci imigrantů a mladých podnikatelů v oblasti gastronomie do klasické norské kultury.

(Instagram.com)

Nákupy

Nejznámější nezávislé obchody s oblečením se nachází v městské části Grunerløkka, v oblasti kolem Markveien a Thorvald Meyers gate. Nadšenci pro vintage oblečení by neměli opomenout obchody Robot, Fretex Unika nebo Velouria Vintage. Za skandinávskými designy se můžete vydat do Liten & Tøff nebo Lillemonster.

(Instagram.com)

Zastavte se v Oslu alespoň na 24 hodin a zažijte tu pravou norskou atmosféru.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu