7 potravin, které pomáhají k lepšímu spánku


Trpíte nespavostí? Těžko se vám usíná? Mohlo by to být spojeno s něčím, co jste snědli. Čtěte dál a zjistíte, které potraviny by vám mohly pomoci lépe usnout nebo dokonce zlepšit celkovou kvalitu spánku.

ad8

Spánek je jedním z nejdůležitějších aspektů našeho života. Jeho důležitost si však často začneme uvědomovat až ve chvíli, kdy začne ztrácet na kvalitě.

Následující potraviny stojí za to vyzkoušet, pokud máte problémy se spánkem.

ad9 - 320x100_1

1. Třešně

(Pixabay.com)

Jako jedny z mála přírodních potravin obsahují třešně melatonin – chemikálii, která reguluje náš biologický rytmus. Zkuste si před spaním dát pár třešní, mohou být právě tím, co vám pomůže usnout.

2. Jasmínová rýže

(Pixabay.com)

Jasmínová rýže má vysoký glykemický index, což způsobuje pomalé uvolňování cukru do našeho organizmu a zároveň pomalý trávicí proces. American Journal of Clinical Nutrition (2007) uvádí, že konzumace jasmínové rýže čtyři hodiny před spaním napomáhá rychleji usnout.

3. Batáty

(Pixabay.com)

Draslík obsažený v batátech napomáhá k uvolnění svalů v našem těle. Kromě batátů je draslík obsažen také v klasických bramborách (pečených se slupkou) nebo například v papáje.

4. Kozlík lékařský

(Pixabay.com)

Několik studií dokázalo, že účinky kozlíku lékařského napomáhají k rychlejšímu usínání. Ideální kombinací je vmíchat jednu kávovou lžičku tinktury kozlíku do sklenice horkého mléka s medem. Někteří skeptici však tvrdí, že rostlina jako taková žádné nápomocné účinky nemá. K rychlejšímu usnutí prý napomáhá pouze rituál přípravy a pití nápoje před spaním.

5. Mléko

(Pixabay.com)

V téměř každém notoricky známém americkém seriálu či filmu se v určitém bodě objeví dítě, které nemůže usnout. Dítěti je obratem naservírována sklenice teplého mléka, která ho konečně uspí. Mléko obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se podílí na produkci serotoninu v mozku. Přestože se jedná o diskutabilní téma, někteří věří, že tryptofan a serotonin napomáhají k jednoduššímu usínání.

6. Banány

(Pixabay.com)

Draslík a hořčík obsažený v banánech, stejně tak jako u batátů, napomáhá k uvolnění svalů v našem těle. Banány mají zároveň vysoký podíl uhlohydrátů, jejichž konzumace také dokáže pozitivně ovlivnit spánek.

7. Snídaňové lupínky

(Pixabay.com)

Kombinace cereálních lupínků s mlékem, které má samo o sobě pozitivní účinky na spánek, se považuje za jedno z jídel, které mohou být nápomocny k snadnějšímu usínání a kvalitnějšímu spánku. Pokud je pro vás konzumace snídaňového jídla před spaním nepředstavitelná, vyzkoušejte některé z dalších komplexních uhlohydrátů, kterými jsou například quinoa, ovesná krupice nebo pohanka.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu