Co byste podle nutričních specialistů měli celý den jíst, když máte kocovinu?


Začíná období vánočních večírků, což většinou znamená hodně jídla a ještě více alkoholu. To s sebou ale kromě zábavy bohužel nese také težké následky v podobě tíživých rán s žaludkem na vodě a nepříjemným bolehlavem.

ad8
(Pixabay.com)

Jak se s takovou kocovinu nejlépe vypořádat, abychom se cítili fyzicky i psychicky lépe? Podle nutričních specialistů je prý klíčem správné a dobře načasované jídlo.

7.30 hod. – Vstaňte a vypijte dvě sklenice vody

ad9 - 320x100_1
(Pixabay.com)

To, že je hydratace důležitá, není žádnou velkou vědou, ale proč si svůj příjem vody po těžké alkoholové noci nezdvojnásobit? Zajistíte si tak dostatečný příjem tekutin, jejichž doplnění je pro  překonání kocoviny zásadní.

8.00 hod. – Vypijte zázvorový čaj s medem

(Pixabay.com)

Vyměňte svou tradiční ránní kávu za zázvorový čaj s medem. Kofein obsažený v kávě totiž působí jako diuretikum, což znamená, že káva může působit močopudně, a ještě více tak vaše tělo dehydratovat. Zázvor je naopak efektivním prostředkem na zklidnění žaludku a fruktóza obsažená v medu pak napomáha odbourávat alkohol z těla.

8.30 hod. – Posnídejte omeletu s houbami

(Pixabay.com)

Díky vejcím do sebe dostanete potřebné množství energie a cysteinu, což je aminokyselina, která pomáhá odbourávat acetaldehyd, látku vznikající jako vedlejší produkt alkoholového metabolismu. Houby jsou zase výborným lékem, protože obsahují velké množství selenu, který má značnou antioxidační sílu. Čemu bychom se měli naopak vyhnout jsou těžké mléčné produkty.

10.00 hod. – Vypijte další dvě sklenice vody a dejte si banán

(Pixabay.com)

Banány nejenže zklidní váš žaludek, ale také vám dodají energii. Kromě potřebného draslíku dodají tělu také vitamin B a náladu zlepšující sacharidy, díky kterým můžete bojovat s dalším obvyklým účinkem alkoholu, depresivní náladou.

12.00 hod. –  Dejte si k obědu sushi

(Pixabay.com)

Konzumace mastných nebo příliš sacharidových jídel sice může způsobit rychlý nárůst energie, ale jen na krátkou dobu. Místo těstovin, pizzy nebo pečiva je proto lepší zvolit k obědu například sushi. Omega 3 mastné kyseliny obsažené v tučných rybách jsou totiž přesně to, co vaše tělo zdevastované alkoholem potřebuje.

14.30 hod. – Vypijte zelené smoothie

(Pixabay.com)

Teď, když už se váš žaludek uklidnil, je na čase dodat tělu pořádnou dávku vitamínů ve formě smoothie, díky kterému do sebe potřebné živiny dostanete mnohem snáze než například přežvykováním salátu. Ideální jsou ingredience typu zelená kapusta, mangold nebo špenát.

16.00 hod. – Na řade jsou další dvě sklenice vody a toust s avokádem

(Pixabay.com)

Avokádo je stejně jako sushi díky svému obsahu zdravých tuků pro tělo tou nejlepší volbou. Špetka chilli navrch navíc nastartuje vaše játra a žlučník k akci.

19.00 hod. – Konečně večeře. Odměňte se  burgrem a hranolkami ze sladkých brambor

(Pixabay.com)

Protože jste přetrpěli těžký den, je na čase se odměnit, například formou výborného burgeru. Bílkoviny obsažene v mase vás zasytí a pomohou vám stabilizovat hladinu krevního cukru. Červené maso je navíc bohatým zdrojem železa a sladké brambory obsahují nerafinované sacharidy, které díky svému postupnému uvolňování zamezí tomu, aby se  hladina cuku v krvi zvýšila. Po takové večeři vás pak čeká klidná a spokojená noc.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
31 shares

adform


Zavřít reklamu