Je snídaně nejdůležitějším jídlem dne?


(Pixabay.com)

V poslední době se s nejrůznějšími výživovými doporučeními roztrhl pytel: nejezte tuky, vyhněte se cukru, jezte více bílkovin a podobně. A ano, mnoho výzkumů dokázalo, že to, co jíme, hraje důležitou roli v přibývání na váze. Nově se však ukazuje, že významnou roli v našem stravování hraje nejen to, co jíme, ale také kdy jíme. Čas stravování má totiž podle nejnovějších výzkumů vliv nejen na tělesnou hmotnost, ale také na celkové zdraví. Nová americká studie říká, že pokud je naším největším jídlem dne snídaně, máme mnohem menší pravděpodobnost vzniku nadváhy či obezity než ti, jejichž největším jídlem dne je oběd nebo večeře.

ad8

S podobnými výsledky přišla také studie publikovaná v magazínu Obesity. V rámci ní bylo 93 obézních žen rozděleno na dvě skupiny, přičemž všechny konzumovaly 1400 kalorií za den a skladba jejich jídel byla totožná. První skupina ale jedla nejvíce jídla k snídani, druhá k večeři. Po 12 týdnech se zjistilo, že ačkoliv obě skupiny vykazovaly úbytek na váze, tak ty ženy, jejichž největším jídlem dne byla snídaně, zhubly 2,5 krát více. S touto skupinou se pojilo také zlepšení v dalších oblastech, jako je množství břišního tuku, pocit hladu a úroveň hladiny krevního cukru.

 

(Pixabay.com)

Důkazy o prospěchu vydatné snídaně jsou tak silné, že Americká kardiologická asociace vydala doporučení, že plánování a časování jídel je velmi důležitým činitelem ve stravování a pravděpodobně redukuje rizikové faktory srdečních onemocnění. Také zdůraznila, že snídání je významným faktorem v prevenci obezity a diabetu. Takže ano, snídaně skutečně může být nejdůležitějším jídlem dne a konzumace většího množství kalorií ráno a menšího množství kalorií večer představuje efektivní způsob, jak si udržet zdravou váhu.

ad9 - 320x100_1
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu