6 nejúspěšnějších filmů 21. století


Jaké jsou nejúspěšnější filmy 21. století a jak se tento úspěch posuzuje? Pro posouzení celkové úspěšnosti filmu je třeba brát v potaz dvě čísla: celkový filmový rozpočet a hrubý zisk z filmu. Podle nich se pak hodnotí nejvyšší finanční zisky a tedy i úspěch jednotlivých filmů. Velmi významnou položku v rámci těchto zisků pak tvoří především příjem ze zahraničního filmového trhu.

ad8

A jaké filmy se na seznam  nejúspěšnějších filmů 21. století dostaly?

Avatar

(Instagram.com)

Tento film nesmí chybět na žádném seznamu světově nejúspěšnějších filmů, protože se stal nejvýdělečnějším filmovým počinem v historii kinematografie vůbec. Film Jamese Camerona drží rekord jak na domácím trhu (zisk 760,5 milionů dolarů), tak v celosvětových tržbách (2,8 miliard dolarů). Avatar tak přeskočil i film Titanic, který byl dlouhou dobu v seznamu nejvýdělečnějších filmů na prvním místě. Kromě tohoto rekordu drží film také prvenství na seznamu nejdražších filmů, které kdy vznikly – celkový filmový rozpočet byl 237 milionů dolarů.

ad9 - 320x100_1

Jurský svět

Čistý zisk tohoto filmu z léta roku 2015 byl 1,6 miliard dolarů, což z něj učinilo třetí nejvýdělečnější film na celém světě. Zajímavým faktem je, že původní film „Jurský park“ z roku 1993 byl v minulosti na seznamu nejúspěšnějších filmů na prvním místě, než ho roku 1997 nahradil Titanic.

Avengers

Tento film, který poprvé představil více ikonických superhrdinů najednou, šel do kin s vysokým očekáváním. A  výsledky nezklamaly: film utržil celkově 1,5 miliard dolarů a tržby jeho druhého dílu Avengers: Age of Ultron byly 1,4 miliard dolarů. A ačkoliv byl film o superhrdinech díky použitým technologiím a speciálním efektům velmi drahý, ani to mu nezabránilo, aby se stal jedním z nejúspěšnějších a nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Ledové království

(Instagram.com)

Snad každé malé dítě tento film vidělo nebo alespoň slyšelo písně z něj. Celkový světový zisk pohádky přesáhl 1,27 miliard dolarů, což z něj učinilo osmý nejúspěšnější film na světě. Kromě toho Disney nepochybně vydělal miliony také na prodeji reklamních předmětů. Není proto překvapující, že se Ledové království dočká svého pokračování, které by se mělo dostat do kin v roce 2018.

Rychle a zběsile 7

Nešťastná smrt hvězdy Rychle a zběsile Paula Walkera přispěla k velkému zájmu o další díl této série. Celosvětové tržby z tohoto filmu byly skoro dvakrát větší než do té doby nejúspěšnější Rychle a zběsile 6, a to 1,5 miliard dolarů. Rychle a zběsile 7 tak náleží na seznamu nejúspěšnějších filmů páté místo.

Paranormal Activit

(Instagram.com)

Ačkoliv se tento film na předních příčkách v seznamu nejúspěšnějších filmů 21. století neobjevil, i tak ho za jeden z nich můžeme považovat. Filmu se totiž i při poměrně nízkém rozpočtu (450 tisíc dolarů) podařilo vydělat 194 milionů dolarů. Díky vysoké návratnosti investic (což je index, který udává výnos v procentech z utracené částky) ho proto i tak můžeme zařadit mezi jeden z nejúspěšnějších filmů 21. století.

 

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
10 shares

adform


Zavřít reklamu