5 věcí, které jste nevěděli o kávě


Pro některé lidi neexistuje lepší způsob, jak nastartovat den, než s šálkem (či dvěma) dobré kávy. Káva vás probudí, udrží v pozornosti a pomůže překonat odpolední únavu. A protože jsme měli nedávno Mezinárodní den kávy (29. září), nastává také perfektní příležitost seznámit se s některými zajímavými fakty o tomto nápoji, protože i když milujete kávu sebevíc, některé věci jste možná nevěděli.

ad8
(pixabay.com)
První webkamera sledovala kávovar.

První webkamera z roku 1991 byla sestavena hlavně po milovníky kávy. Doktor Quentin Stafford-Fraser a doktor Paul Jardetzky z Univerzity v Cambridgi vytvořili webkameru, která monitorovala jejich kávovar, jenž byl umístěn v jiné místnosti. Díky ní nikdo nemusel vstávat a fyzicky kontrolovat, zda je kávovar plný nebo prázdný. Jakmile bylo umožněno kameru propojit s internetem, byl tento kávovar vysílán po webu. Tato webkamera se až do roku 2001, kdy byla vypnuta, stala mezinárodní technologickou celebritou.

Kávová zrna jsou ve skutečnosti ovoce.

O kávě se typicky mluví jako o „zrnech“ či „bobech“, ale ve skutečnosti je káva vlastně ovocem. Zrno, ze kterého se káva vyrábí, je totiž semenem červeného ovoce podobného třešni.

ad9 - 320x100_1
(pixabay.com)
Káva se původně jedla, nikoli pila.

Protože káva pochází z ovoce, není asi překvapením, že původní způsob, jak byla konzumována, nebylo pití. Africké kmeny ji míchaly se zvířecím tukem a ze vzniklé pasty vytvářely kuličky, které konzumovaly jako potravu na dodání energie.

Čím déle pražíte kávová zrna, tím méně budou obsahovat kofeinu.

I když si někteří lidé myslí, že tmavě pražená zrna mají silnou chuť, protože obsahují více kofeinu, není to pravda. Ve skutečnosti je to totiž tak, že čím déle kávu pražíte, tím méně kofeinu obsahuje (i když je rozdíl celkem mírný).

(pixabay.com)
Koncept spropitného původně vznikl v kavárně.

V současné době se již stalo pravidlem, že zákazník po jídle v restauraci zanechá dýško. Tato praxe zanechávání spropitného však nebyla vždy normou. Má se totiž za to, že slovo „dýško“ (v anglickém jazyce „TIP“) vzniklo v 17. století v jedné z kaváren v Londýně. Předtím, než se hosté kavárny usadili, mohli zanechat peníze v nádobě, která u sebe měla nápis „Pro zajištění rychlosti“ (v anglickém jazyce „To Insure Promptness“, ve zkratce tedy TIP). Původní představou tedy bylo, že na základě svého spropitného obdrží hosté kavárny svou kávu rychleji.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu