Budeme díky globálnímu oteplování slabší a nemocnější?


(Pixabay.com)

Pokud vás globální oteplování moc nezajímá, možná by už pomalu mělo. Má totiž dopad nejen na naše životní prostředí, ale i na naše zdraví. Nový výzkum týkající se dopadu globálního oteplování na zemskou úrodu ukázal, že zvyšující se hladina oxidu uhličitého negativně ovlivňuje množství důležitých bílkovin a minerálů v zemědělských plodinách, což by mohlo do budoucna vést k obrovským zdravotním rizikům.

ad8

Studie byla provedena na Harvardově univerzitě a spočívala v experimentu, při kterém byly plodiny vystavený větším než normálním dávkám oxidu uhličitého. Důsledkem bylo to, že u potravin jako je rýže či pšenice došlo k významnému snížení proteinu i zásadních minerálů, například železa a zinku.

(Pixabay.com)

Pokud se bude hladina oxidu uhličitého zvyšovat tak, jak se předpokládá, může naše populace díky nižším nutričním hodnotám rýže, pšenice a dalších významných plodin do roku 2050 přijít až o 5% bílkovin ve své stravě. Největší dopad to bude mít pravděpodobně na určité regiony Afriky a Asie, kde miliony lidí trpí nedostatkem živin ve své stravě již dnes. Lidé z těchto regionů tak budou nejspíše prvními oběťmi globálního oteplování. To ovšem nemění nic na tom, že negativní dopad globálního oteplování bude obrovský, ať už žijeme kdekoli.

ad9 - 320x100_1
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu