6 zásadních stravovacích návyků, které nemají vůbec nic společného s tím, co jíte


(pixabay.com)

V dnešní době jsme vyloženě zahlceni informacemi o tom, jaké jsou nejlepší a nejzdravější potraviny, které bychom měli jíst. Stejnou pozornost by si však zasloužily i naše stravovací návyky, protože když na to přijde, často je mnohem důležitější jak jíme, než co jíme.

ad8

Pokud se tedy chceme stravovat zdravě, je na čase začít přemýšlet i o našich stravovacích návycích

1. Připravujte si jídlo doma
(pixabay.com)

Je totiž prokázáno, že lidé, kteří si připravují jídlo doma, mají tendenci jíst mnohem výživnější pokrmy. Jídlo, které naopak doma připraveno není je často plné konzervantů a soli, což vede k tomu, že se po něm budete cítit pěkně mizerně.

ad9 - 320x100_1
2. Vždy u sebe mějte něco, čím zaženete hlad
(pixabay.com)

Je dobré mít u sebe vždy malou svačinku, kterou můžete zařadit kdykoli vás přepadne hlad. A nemusíte sebou nosit krabičky ovesné kaše, postačí nakrájená zelenina, ovoce nebo třeba hrst oříšků. Předejdete tím večerním náletům na ledničku a budete se cítit sytí a plní energie.

3. Odolejte během jídla sledování televize či mobilu
(pixabay.com)

Žádný instagram, žádný seriál a dokonce ani žádná kniha. Jíst bez rozptylování je pravděpodobně mnohem důležitější, než jste si mysleli. Výzkumy totiž dokazují, že pokud během jídla věnujete pozornost něčemu jinému než jídlu, snižuje se vaše vnímání chuti. Důsledkem je pak to, že tělo pro své uspokojení vyžaduje ještě více slaných a slkadkých potravin.

4. Jezte u stolu
(pixabay.com)

Ačkoliv žijeme v uspěchané době, kdy máme v oblibě pořizovat si tzv. jídlo „to go“ a jíst za chůze, během řízení apod., jíst v sedě a u stolu je pro naše stravování velmi zásadní. Je to hlavně kvůli tomu, že když sedíme, dbáme mnohem více na to, co jíme. Jedna japonská studie napřílad zjistila, že starší ženy, které u jídla seděly, měly mnohem menší tendenci se přejídat.

5. Jezte to, co máte rádi
(pixabay.com)

Způsob stravování, který se nazývá „intuitive eating“ (neboli intuitivní stravování), nabádá lidi, aby jedli na co mají chuť a přestali jíst, jakmile se cítí plni. Toto stravování je založeno na principu, že tělo samo dobře ví, co potřebuje. Přísné diety naopak podle některých studií vůbec nemusí fungovat.

6. Jezte s lidmi, které milujete
(pixabay.com)

Nejenže má společné stravování příznivé sociální aspekty, ale je také prospěšné pro naše tělo. Díky němu totiž jíme pomaleji, což má prížnivý vliv na naše trávení a také si mnohem lépe uvědomíme, kdy už jsme sytí.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu