Podívejte se na místa spjatá s významnými světovými spisovateli


Zatímco někteří spisovatelé hledali inspiraci daleko od svého domova, jiní jsou tak neodmyslitelně spjati s jednotlivými místy, že je těžké odhadnout, zda místo zanechalo stopu na daném umělci, nebo naopak umělec na daném místě. V některých těchto oblastech lze nalézt památníky či muzea věnovaná jednotlivým autorům, v jiných se můžeme vydat po stopách míst, kde tito významní lidé nacházeli největší inspiraci.

ad8
Mark Twain a řeka Mississippi (Missouri)
(pixabay.com)

Když v dnešní době pročítáme Dobrodružství Toma Sawyera či Huckleberryho Finna, přijde nám krajina kolem řeky Mississippi skoro k nepoznání. Když totiž Twain v 19. století psal tyto příběhy, byla řeka Mississippi pouhou hranicí země, nikoli silnou dopravní sítí, která spojuje polovinu Spojených států. Dnes se zde můžete projet na lodi jménem Mark Twain, která vás doopraví na Jacksonův ostrov – místo s Twainovými příběhy spojené.

James Joyce a Dublin (Irsko)
(pixabay.com)

James Joyce sice trávil během svého života hodně času v Paříži, ale jeho rodné město v Irsku jeho práci dominuje. Turisté zde mohou navštívit místa, která tohoto spisovatele inspirovala a výjevy, které se v jeho románech objevují.

ad9 - 320x100_1
Jane Austen a Anglie
(pixabay.com)

Dílo Jane Austen je neodmyslitelně spojeno s hrabstvími, kde během svého života pobývala. V jejím domě v Chawtonu, kde v roce 1817 zemřela, můžete navštívit muzeum s expozicí věnované jejím románům. V nedalekém Bath se zase nachází Jane Austen Centre s trvalou expozicí věnovanou jejímu dílu a životu. Mimo to také zprostředkovává pěší výlety po místech s touto spisovatelkou spojených.

Ernest Hemingway a Kuba
(pixabay.com)

Hemingway na Kubě dlouhou dobu žil a psal a navzdory desetiletím embarga zde nacházel stále mnoho inspirace. Miloval Kubu natolik, že zde toužil zůstat, i když se vztahy Kuby se Spojenými Státy velmi vyostřili. V Havaně lze vidět mnoho míst, která se chlubí spojitostí s tímto velkým spisovatelem. Můžete navštívit jeho zlatou sochu nebo třeba Floridita bar, který je proslulý koktejlem daiquiri, jehož byl Hemnigway velký milovník.

Victor Hugo a Paříž
(pixabay.com)

Paříž Huga padla za oběť městské přestavbě v polovině 19. století, kdy bylo zničeno mnoho úzkých středověkých ulic ve prospěch moderních širokých bulvárů. Stopy jeho města však zůstaly, přičemž nejznámější atrakcí spojenou se jménem tohoto spisovatele je katedrála Notre-Dame. Dále lze navštívit například jeho domov, který se nazývá jednoduše „Dům Viktora Huga“ (Maison de Victor Hugo), kde se můžete dozvědět něco o jeho životě a díle.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
3 shares

adform


Zavřít reklamu