Pokud chcete během svého cestování ochutnat jídla typická pro vaši destinaci, zde najdete pár rad, abyste se neztratili v záplavě chutí a vůní. Poradíme vám také, co se skrývá pod různými názvy na vašem talíři. Jaké jídlo a nápoje musíte ochutnat?
Vietnam
Hlavními ingrediencemi vietnamské kuchyně jsou krevetová pasta, rybí omáčka, rýže, bylinky, thajská bazalka, ovoce a zeleniina. Vietnam oproti jiným asijským zemím nabízí jednu z nejzdravějších kuchyní v tomto regionu.
Slovník:
Goi cuon – jarní závitky plněné koriandrem, zeleninou, vepřovým masem, krevetami či krabím masem.
Banh mi – sendvič se zelninou, masem a různými náplněmi.
Banh Xeo – vietnamské palačinky.
Pho – typická polévka s nudlemi.
Cha Ca – bílá ryba opečená na másle s jarní sibulkou.
Co ochutnat k pití? Jasmínový čaj, silnou ledovou kávu, citronový ledový čaj, Bia Hoi – místní pivo.
Řecko
V Řecku máte možnost ochutnat mnoho věcí – od salátů, přes polévky a teplé pokrmy, až k dezertům. Pokud ale chcete něco tradičního, levného a rychlého, určitě zkuste souvlaki. Vyhlášené jsou řecké fast foody, které můžete ochutnat na každém rohu. Pokud vás někdo pozve k sobě domů na večeři, požádejte je o musaku. To je totiž to nejlepší, co můžete v rámci domácí kuchyně ochutnat.
Slovník:
Greak salad – klasický řecký salát, kterému se zde ale říká pouze „salad“, což je dobré vědět.
Souvlaki – malé „špízy“ skládající se z kousků marinovaného a ogrilovaného vepřového masa.
Mousaka – pokrm, který se skládá zejména s brambor a lilku.
Co ochutnat k pití? Ouzo, tsipouro.
Itálie
Je těžké mluvit o italské kuchyni – lepší je si ji užít. Tradiční barvy italské kuchyně – červená, zelená a žlutá, vytváří vždy dokonalou směsici chutí. Hodně chodů se skládá z rajčat, mouky a olivového oleje. Tajemstvím italské kuchyně nejsou sofistikované kuchařské postupy, ale je to hlavně čerstvost produktů.
Tipy:
Pizza: ochutnejte Margheritu, Quattro Fromaggi, Speck e Mascarpone a mnoho dalších.
Pasta: zkuste těstoviny Carbonara, Pesto, Cacio e pepe či Amatriciana.
Caprese: typický pokrm skládající se z originální bůvolí mozzarely „Cuor di Bue“ rajčat a extra panenského olivového oleje. S plátkem italského chleba vytváří jednoduchý, ale úžasný pokrm.
Panna cotta – smetanový dezert obvykle servírovaný s omáčkou z červeného ovoce.
Co ochutnat k pití? červené víno (Barbaresco, Barolo, Brunello di Montalicino), bílé víno (Gewürztraminer, Müller Thurgau, Chardonnay, Vermentino, Arneis), šumivé víno (Franciacorta, Prosecco) nebo limoncello.
Pakistán
V této muslimské zemi se nekonzumuje vepřové ani alkohol. Pákistánská kuchyně používá zejména hovězí, vepřové, ryby a zeleninu. Vyznačuje se také pestrým kořením, jako je chilli, zázvor, kari, koriandr, paprika, skořice a česnek.
Slovník:
Shaki tukra – sladký pokrm, který se skládá z pečiva, smetany, cukru, mléka a šafránu.
Tandoori – marinované kuře připravované ve speciální hliněné peci tandoor.
Roti – místní chléb.
Dhal – čočkový hustý pokrm.
Raita – zeleninový salát s jogurtem.
Co ochutnat k pití? Lassi, jogurtový nápoj.