Nová dánská studie naznačuje, že lidé, kteří pijí alkohol 3-4 krát týdně, mají mnohem menší riziko vzniku diabetu 2. typu, než ti, kteří alkohol nepijí vůbec. Jako nejvíce prospěšný alkoholický nápoj se jeví víno, které pomáhá pozitivně ovlivňovat hladinu krevního cukru. Ideální je především víno červené a to díky obsahu fytochemikálií. Naopak například vodka nebo gin takto dobře nefungují.
Zjistilo se, že u mužů, kteří pijí alkohol 3-4x denně a v mírném množství, se riziko vzniku diabetu snižuje o 27 %. U žen je to potom 32%.
Je ovšem důležité to nepřehánět. Odborníci v této souvislosti zdůrazňují pravidelnost a zároveň pití pouze malého množství alkoholu. Jinak by mohly být jeho účinky spíše škodlivé. Časté pití alkoholu ve větším množství totiž přispívá ke vzniku nadváhy, čímž může naopak ke zrodu diabetu 2. typu přispět.