Nejnebezpečnější sopky světa


Jedna z nejobávanějších sopek světa, indonéská Anak Krakatoa, o sobě dává v posledních dnech nepěkně vědět. Její probuzení si minulý víkend vyžádalo přes 400 obětí a odborníci i místní obyvatelé se obávají dalšího výbuchu. Není však jediná, která demonstruje sílu přírodu. Podívejte se na seznam nejnebezpečnějších sopek světa, které představují stálou hrozbu pro miliony lidí.

ad8

Vesuv – Itálie

(Pixnio.com)

Nejslavnější sopku světa, jež se vypíná nad Neapolským zálivem, není třeba příliš představovat. V roce 79 n.l. její obrovská erupce navždy pohřbila italská města Pompeje a Herculaneum a zabila přibližně 25 tisíc lidí. V následujících stoletích došlo k několika dalším výbuchům, přičemž poslední se datuje k roku 1944. Od té doby je sopka v podezřele dlouhotrvajícím klidu, což vyvolává v obyvatelích nedalekých měst, včetně několikamilionové Neapole, nepříjemné pocity.

ad9 - 320x100_1

Popocatépetl – Mexiko

(Pixabay.com)

Sedm desítek kilometrů od hlavního města Mexika se nachází sněhem pokrytá sopka, která se kvůli počtu erupcí řadí mezi nejnebezpečnější sopky světa. Na rozdíl od Vesuvu je přístup na sopku (a zároveň druhý největší vrchol Mexika) přísně zakázán, a to z důvodu, že sopka je v současnosti stále aktivní a představuje vysoké riziko pro okolní města. Největší erupce byla zaznamenána v roce 1994, kdy její popel pokryl oblast do vzdálenosti až 25 kilometrů.

Krakatoa – Indonésie

 

Sopka, podle které pojmenoval Čapek svůj slavný román Krakatit, o sobě dala poprvé vědět v roce 1883, kdy při mohutném výbuchu a následné vlně tsunami zahynulo přes 36 tisíc lidí. Zvuky čtyř explozí prý tehdy doléhaly několik tisíc kilometrů daleko a slyšeli je dokonce obyvatelé severozápadní Austrálie. Kvůli následkům výbuchu se údajně snížila i průměrná roční teplota o 1,2 stupně Celsia. Sopečné těleso bylo sice po devastující erupci zničeno, nicméně o 40 let později se nedaleko místa původní sopky začal objevovat nový, rychle rostoucí vulkán, který byl pojmenován Anak Krakatau (Dítě Krakatoa). Ten nyní děsí obyvatele indonéských ostrovů obdobně jako kdysi jeho maminka.

Merapi – Indonésie

(Pixabay.com)

V Indonésii ještě zůstaneme. Ohnivá hora, jak se sopce přezdívá, patří mezi nejaktivnější sopky světa. Vybuchuje pravidelně v intervalu deseti let a představuje tak neustálou hrozbu pro obyvatele ostrova Jávy. Poslední velká erupce nastala v roce 2006, kdy během zemětřesení přišlo o život pět tisíc lidí. Naposled o sobě dala vědět v květnu letošního roku.

Sakuradžima – Japonsko

(Wikimedia.org)

Tento stratovulkán se nachází na japonském ostrově Kjúšú a nebezpečný je převedším proto, že je celoročně aktivní. Kromě nepřetržitého chrlení sopečných plynů a popela dochází několikrát do roka i k menším erupcím. Z toho důvodu je Sakuradžima jednou z nejlépe sledovaných sopek světa. V jejím okolí byste i přesto bydlet nechtěli. Obyvatelé v přilehlém městě musí mít u svých domů postavené speciální přístřešky, které je chrání před létajícími troskami, a na případnou evakuaci jsou připraveni každý den. Že má sopka sílu dokazuje fakt, že poslední erupce v roce 1914 byla natolik masivní, že se díky ní původní ostrov spojil pevninou.

Etna – Itálie

(Wikimedia.org)

Nejen Indonésie, ale i Itálie se může pochlubit více sopkami. Etna, nacházející se na sicilském poloostrově, je nejvyšší a na rozdíl od „tichého“ Vesuvu zároveň i nejaktivnější sopkou v Evropě. K dosud nejničivější erupci došlo v roce 1669, kdy láva pohřbila několik přilehlých měst včetně části starobylého města Katánie. Od té doby sopka vybuchuje pravidelně, naštěstí však bez výraznějších škod.  I přesto je pro obyvatele přilehlých měst nekončícím nebezpečím.

Nyiragongo – Kongo

(Wikimedia.org)

Na africkém kontinentu první místo v míře nebezpečnosti vyhrává bezesporu sopka Nyiragongo v Kongu. Ta se nehezky zapsala do pamětí lidí dvakrát. Nejprve při výbuchu v roce 1977, kdy pod tekoucí lávou zahynulo několik tisíc lidí, a podruhé v roce 2002. Tehdy se láva vylila znovu, tentokrát se však dostala až k městu Goma, kde zničila domov přibližně 200 tisícům obyvatel. Místní ji však uctívají a považují za posvátnou horu.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
182 shares

adform


Zavřít reklamu