Jak se slaví silvestr v jiných zemích aneb 10 zábavných kuriozit ze světa


(Pixabay.com)

Stejně jako Štědrý den i oslavy konce roku probíhají v různých koutech světa odlišně. Zatímco v Česku je silvestr synonymem pro bujaré oslavy plné alkoholu, chlebíčků a ohňostrojů, v jiných zemích dodržují tradice a zvyklosti, které vás možná překvapí i pobaví.

ad8

Polsko

Abychom narazili na kuriózní tradice, nemusíme chodit příliš daleko. Naši sousedé mají ve zvyku na Nový rok neuklízet dům, aby si společně se smetím nevynesli z domu i štěstí. Takovou tradici by po silvestrovských večírcích jistě uvítalo více zemí.

ad9 - 320x100_1

Španělsko

Ve Španělsku je zvykem, že během půlnoci musí při každém ze dvanácti úderů hodin sníst jednu kuličku hroznového vína. Tato tradice prý pochází ze středověku, kdy španělský král dal na konci roku svým poddaným přebytky z vinobraní.

(Pixabay.com)

Bulharsko

V Bulharsku se na Nový rok vyhání zlí duchové. Bulhaři se převlečou do děsivých kostýmů s dřevěnou maskou a při rituálním tanci zvaném kukeri odhánějí duchy a upíry, aby si zajistili štěstí, zdraví a bohatou úrodu.

Rumunsko

Rumuné věří, že na Nový rok dostávají schopnost rozumět zvířecí řeči. Takže v tento den chodí poslouchat své domácí mazlíčky a pokud nic neslyší, znamená to, že budou mít v novém roce štěstí. V opačném případě je čeká nekonečná smůla.

Jihoafrická republika

V Jihoafrické republice se o novoročních oslavách obvykle koná obrovský karneval, během něhož městem putují průvody lidí ve fantastických kostýmech. Mnohem zajímavější tradicí než karneval je však to, že obyvatelé vyhazují na Nový rok z okna starý nábytek. Tradice velí, že na konci roku by se každý měl zbavit nepotřebných věcí.

Brazílie

Rozdovádění Brazilci na Nový rok skáčou do vln. Pokud o půlnoci přeskočí přesně sedm vln, znamená to v dalším roce příval štěstí. Do vody také házejí květiny jakožto květinovou oběť, která jim má splnit přání.

Kolumbie

Pokud milujete cestování, líbil by se vám zvyk, který dodržují v Kolumbii. Tam věří, že pokud budete celý den během silvestra nosit v ruce prázdný kufr, čeká vás rok plný cestování.

Peru

Pokud vás celý rok někdo štval a máte chuť si s ním vyřídit účty, jeďte společně do Peru. Tam totiž na silvestra mají ve zvyku pořádat pěstní souboje. Vše beztrestně a organizovaně samozřejmě.

(Pixabay.com)

Filipíny

Aby si Filipínci zajistili na další rok dobrou úrodu, musí dospělí i děti o silvestru skákat do co největší výšky. Blahobyt si pak zajišťují tím, že nechají otevřené dveře a okna a na parapet i do kapes vkládají mince. Příchod nového roku oslavují i tím, že se obklopují vším kulatým (takže ženy mají konečně důvod vytáhnout ze skříně puntíkaté šaty.)

Sibiř

Putování po kuriozitách zakončíme v tvrďáckém Rusku. Na Sibiři se obyvatelé potápějí na Nový rok do ledového jezera. S kmenem stromu v náručí. Chrání se tak před zlem v následujícím roce.

Který ze zvyků byste rádi zavedli i u nás?

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
35 shares

adform


Zavřít reklamu