Destinací pro rok 2019 se stala exotická Srí Lanka. Přečtěte si 7 důvodů, proč tento ostrov stojí za návštěvu


(Pixabay)

Dlouhé písečné pláže, čajová pole a všudypřítomní sloni. Srí Lanka, známá také pod názvem Cejlon, se (nejen) díky těmto aspektům stala podle žebříčku Lonely Planet turistickou destinací pro rok 2019. Přečtěte si našich sedm tipů, co byste při toulkách po tomto kouzelném ostrově neměli vynechat.

ad8
1. Čajové plantáže
(Wikimedia/Christophe Meneboeuf)

Asi každému se při vyslovení názvu Cejlon okamžitě vybaví čaj. Ve vnitrozemí ostrova jsou čajové plantáže doslova na každém kroku a názvy některých odrůd vám budou víc než povědomé. Například vyhlášený čaj  Lipton, který se zde pěstuje primárně na export.  Vyhlídka Lipton’s seat je pak jedním z nejkrásnějších míst na Srí Lance. S hrnkem výborného čaje se odtud můžete kochat čajovými údolíčky a při dobrém počasí dohlédnete až na oceán.

2. Národní park Yala s cejlonskou šelmou
(Flickr/Buudhika Gammudali)

Nejznámější a druhý největší národní park Srí Lanky je oblíbeným cílem turistů. Důvod? Uvidíte zde nejrozmanitější druhy zvířat z celého ostrova. Indické slony, krokodýly, pávy, opice, a především – největší koncentraci levhartů na celém světě. Levhart cejlonský je ovšem plachá šelma, takže musíte být při projíždění parku obzvlášť pozorní.

ad9 - 320x100_1
3. Pozorování želv a velryb z nejkrásnějších pláží
(Pixabay)

Pláže Unawatuna a  Mirissa na jihu ostrova patří jednoznačně mezi nejkrásnější pláže Srí Lanky. Žlutý písek, palmy a nádherná průzračná voda plná živočichů, které pohromadě jen tak někde neuvidíte. Na jednom místě můžete potkat želvy a zároveň pozorovat velryby a delfíny. Pro zájemce se tu podnikají i výlety lodí na tzv. Velrybí safari. Pokud vás však místní fauna příliš nezajímá, vyvalte se na lehátko a vychutnejte si koktejl z plážového baru.

4. Buddha všude kam se podíváš
(Wikimedia/Julie Anne Workman)

Pokud máte rádi buddhistickou kulturu, je Srí Lanka to pravé místo pro vás. Při svých cestách rozhodně nevynechejte místo s názvem Dambulla. Jedná se o komplex pěti jeskynních chrámů, do jejichž skal byli vytesáni ležící Buddhové. Lehce kýčovitou raritou je i Zlatý chrám s třicetimetrovým sedícím zlatým Buddhou, který zdobí vstup do areálu.

5. Lví skála aneb osmý div světa
(Pixabay)

„Lví skála“ Sigiriya je rovněž jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí ostrova, čemuž napomáhá i fakt, že je místními označována jako osmý div světa. Na skále je zajímavé to, že podobně jako australská Ayers Rock vystupuje ze zcela rovné plochy okolní krajiny do výšky téměř 200 metrů. V minulosti byl na vrcholku skály postaven celý komplex paláců a pod skalou se nacházely rozsáhlé zahrady s fontánami. Po palácích zbyly jen cihlové základy, zato fontány jsou k vidění dodnes. Odměnou za trnitý výstup na vrchol je pak nádherný výhled na zalesněnou krajinu.

6. Buddhův zub a tance v Kandy
(Flickr/Hafiz Issadeen)

V samém středu Srí Lanky narazíte na město Kandy, nazýváno též „Velké město“, které je zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nachází se zde obrovská síť buddhistických chrámů a nejen to. Prý tu mají i jednu z nejcennějších buddhistických relikvií – Buddhův zub. Specialitou města jsou také tradiční tance, které se tu pravidelně konají.

7. Tradiční jídla vonící po kari
(Flickr/istolethetv)

Nebyla by to návštěva cizí země bez ochutnání místních specialit. Na Srí Lance vévodí (kromě čaje, samozřejmě) rýže a kari. Tyto dvě suroviny najdete téměř v každém jídle, často společně s kokosovým mlékem. A jelikož je místní kuchyně ovlivněná sousední Indií, připravte se na to, že pokrmy bývají přiostřené i trochou chilli omáčky.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
7 shares

adform


Zavřít reklamu