Město, v němž narazíte na nejvíc světových „NEJ“. Která to jsou?


(Pixabay.com)

Řeč je samozřejmě o arabské metropoli Dubaj. Jedno z nejbohatších měst světa velmi rádo dává na obdiv svou slávu a peníze. Není proto divu, že místní šejkové dělají vše pro to, aby každý objekt ve městě měl předponu „nej“ .

ad8
1. Nejvyšší budova na světě
(Pixabay.com)

Jistě ji každý zná. Impozantní Burj Khalifa, tyčící se nad dubajskou pouští, je se svou výškou 828 metrů nejvyšší budovou světa. Chalífova věž, pojmenovaná po prezidentovi Spojených arabských emirátů, se pyšní celkem 163 patry a najdeme v ní další nej. Například nejrychlejší výtah na světě, nejvýše položenou vyhlídkovou terasu, restauraci, mešitu… Pokud si takovou výšku dokážete stěží představit, je to přibližně taková délka, jako když na sebe postavíte čtyři Žižkovské věže.

2. Největší obchodní centrum na světě
(Photo by Shahroozporia)

Pokud milujete nakupování a toulání se celý den po nákupních střediscích, Dubai Mall se stane vaším rájem. Prohlídka více než 1 200 obchodů vám vystačí na celou dovolenou.  A pokud vás nakupování příliš nebaví, můžete se alespoň podívat na jedno z největších akvárií na světě nebo si jít zabruslit na kluziště. Jestli však dáváte přednost raději lyžím než bruslím, nezoufejte. Dubaj je připravená na každého.

ad9 - 320x100_1
3. Nejdelší krytá sjezdovka na světě
(Photo by Petr Kadlec)

Ve vedlejším obchodním centru Mall of the Emirates se vyřádí ti z vás, kteří příliš neholdují venkovním teplotám přesahujícím padesát stupňů Celsia. V kryté sjezdovce si můžete zalyžovat na pěti sjezdovkách, z nichž nejdelší měří 400 metrů. A zalyžovat myslíme opravdu zalyžovat. Žádný písek, ale uměle vytvořený sníh, který od pravého nerozeznáte. Při troše štěstí uvidíte jako bonus i živé tučňáky.

4. Největší tančící fontána na světě
(Pixabay.com)

Přímo pod nejvyšší budovou se nachází i největší tančící fontána – The Dubai Fountain. Je podobná té v Las Vegas u hotelu Bellagio, nicméně jednou tak velká. Jakmile se setmí, začne voda ve fontáně tančit v rytmu arabských i klasických skladeb a show je to vskutku velkolepá.

5. Nejluxusnější hotel na světě
(Pixabay.com)

Ikona celého města,  slavný hotel ve tvaru plachetnice Burj Al Arab, se chlubí dokonce sedmi hvězdičkami. A to i přesto, že tato číselná kategorie hotelů neexistuje. O luxusu, který si dopřeje jen ta nejvyšší  sociální třída, asi proto není potřeba pochybovat.

6. Nejvyšší hotel na světě
(Twitter.com/balajidtweets)

Toto prvenství slaví Gevora hotel  teprve od února letošního roku. O pouhý jeden metr překonal svého předchůdce, dubajský hotel JW Marriott Marquis, který byl se svou výškou 355 metrů zapsán do Guinessovy knihy rekordů. V porovnání s Burj Khalifou se sice může hotel jevit jako prcek, ale věřte, že ohromnější vyhlídku z hotelového pokoje jinde na světě nenajdete. Pokud tedy nemáte strach z výšek.

7. Největší zlatý prsten na světě
(Photo by giggel)

Tržiště Gold Souk je, jak již název napovídá, největším tržištěm se zlatem na světě. Milovníci tohoto drahého kovu sem často jezdí na nákupy, protože zlato tu prodávají za nejlepší ceny. A jako raritu zde mají vystavený největší zlatý prsten, který měří přes obvod dva metry, váží 64 kilogramů a třpytí se na něm 615 Swarovski kamenů. Své přítelkyni s ním však radost neuděláte, prsten bohužel není na prodej.

8. Nejdelší automatizované metro na světě
(Pixabay.com)

Už v roce 2012 se dubajské metro, které se stále rozrůstá, dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Stalo se nejdelším metrem na světě, které není řízeno strojvedoucím. Celkově má město v plánu vybudovat čtyři linky, které by dohromady měřily 318 kilometrů. Dráha metra vede přes tunely i viadukty a pasažéři si mohou vybrat mezi první (zlatou) třídou či druhou (stříbrnou). Zajímavostí je i to, že dekorativní osvětlení ve stanici Al Rigga navrhla česká firma Lasvit.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu