15 potravin, které byste měli jíst, aby se vám lépe spalo


Existuje nespočet věcí, které můžete udělat pro to, aby byl váš spánek spokojenější a kvalitnější a jednou z nich je také vaše strava. Podle doktora Michaela Breuse, specialistu na spánkový cyklus, mají na spánek pozitivní vliv potraviny bohaté na tryptofan, Omega-3 mastné kyseliny, vitamin B, vápník, hořčík a další. Pokud trpíte nespavostí, podívejte se na těchto 15 potravin, díky kterým by se měl podle odborníků váš spánek zlepšit.

ad8

1. Hovězí maso

Hovězí maso je bohaté na tryptofan, aminokyselinu důležitou pro přirozenou tvorbu melatoninu, jinak také označovaného jako hormon spánku. Hovězí navíc obsahuje vitamin B3 a železo, které napomáhají zmírňovat pocity neklidu a nervozity, což rovněž může proces spánku pozitivně ovlivnit.

ad9 - 320x100_1

2. Tuňák

U ryb bohatých na Omega-3 mastné kyseliny, jako je například losos nebo právě tuňák, bylo zjištěno, že mají na regulaci spánkového cyklu příznivý vliv.

3. Dýně

(Pixabay.com)

Dýně je v souvislosti se spánkem vyloženě superpotravinou. Obsahuje velké množství vápníku, Omega-3 mastné kyseliny a chrom, tedy prvky, jež také mohou spánek zkvalitnit.

4. Chřest

Chřest se díky svému obsahu vitaminu B, vápníku a hořčíku jeví jako nejlepší jídlo před spaním. Připravte si ho jako přílohu k večeři a uvidíte, že budete spát jako miminko.

5. Červená řepa

Červená řepa je doslova nabitá vápníkem a hořčíkem, jejichž nedostatkem řada lidí trpí. Ten přitom může způsobovat nepravidelnosti spánkového cyklu.

6. Mořská řasa

(Pixabay.com)

Vyměňte nápoje a potraviny obsahující kofein za mořskou řasu. Její obsah tryptofanu vám pomůže  zajistit klidnou noc, takže hurá na sushi.

7. Avokádo

Avokádový toust má i jiné benefity, než jen že se jeho fotka hodí na Instagram. I avokádo může díky svému obsahu vitamínu B pozitivně působit na regulaci spánku.

8. Listová zelenina

Díky salátu z listové zeleniny jako je špenát nebo třeba pak čoi se vám bude lépe spát nejen proto, že nebudete přejedeni, ale také proto, že listová zelenina obsahuje pro spánek příznivý vitamín B a hořčík.

9. Brokolice

(Pixabay.com)

Brokolice je pro zkvalitnění spánku ideální volbou, protože pomáhá eliminovat kofein obsažený v našem systému.

10. Luštěniny

Luštěniny jako fazole, čočka či hrách jsou bohatými zdroji vitamínu B a kyseliny listové, které ovlivňují regulaci hormonu serotoninu. Ten hraje důležitou roli v tom, jak se se právě cítíme a tedy i v tom, jak dobře se nám bude spát.

11. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou plné živin, díky kterým budete spát lépe. Opět je to díky jejich obsahu tryptofanu, vápníku, hořčíku a selenu.

12. Ovesné vločky

(Pixabay.com)

Díky ovesným vločkám se budete cítit déle sytí, což vám zajistí klidný a ničím nerušený spánek.

13. Řecký jogurt

Mléčné produkty jsou opět kvalitním zdrojem tryptofanu. Řecký jogurt je navíc ideální volbou díky svému vysokého obsahu probiotik, která mohou příznivě ovlivnit produkci spánkového hormonu melatoninu.

14. Banány

Banány jsou skvělou potravinou, protože jsou bohaté na obsah hořčíku, což z nich dělá výbornou svačinu, díky které se vám bude krásně spát.

15. Bylinný čaj

(Pixabay.com)

Bylinný čaj před spaním navozuje relaxaci. Pro zklidnění organismu a kvalitní spánek se doporučuje například levandule nebo heřmánek.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu