6 potravin, které mohou ovlivnit váš tělesný pach


Věděli jste, že vůně těla může úzce souviset s tím, co jíme?

ad8

Červené maso

(Pixabay.com)

Stravování bez masa s sebou může nést mnohem více benefitů než jen šetrnost vůči přírodě a zvířatům. Podle studie z roku 2006, ve které byly srovnávány vzorky pachů vegetariánů a masožravců, byly ty vegetariánů hodnoceny jako mnohem příjemnější. Konkrétně se jednalo o pachy mužů. Ti stravující se vegetariánsky byli v kontrastu k těm konzumujícím maso ženami ohodnoceni jako mnohem atraktivnější. Souvisí to s tím, že maso náš trávicí systém obtížněji zpracovává, a to pak zůstává déle v trávicím traktu, mísí se s bakteriemi a tyto složky se pak dostávají do potu a negativně jeho odér ovlivňují.

ad9 - 320x100_1

Alkohol

(Pixabay.com)

Většina konzumovaného alkoholu je metabolizována játry na kyselinu octovou, nicméně určitá část alkoholu se uvolňuje skrze tělesný pot a dech. Čím více člověk alkoholu vypije, tím je zápach horší, takže pokud nechcete, aby z vás byl alkohol cítit, měli byste jeho konzumaci omezit.

Ryby

(Pixabay.com)

Většina lidí ví, že konzumace ryb je pro naše zdraví jednoznačně prospěšná zejména díky obsahu omega 3 mastných kyselin (tzv. „dobrých“ tuků). Jaké jsou ale nevýhody? Zjistilo se, že lidé s poruchou metabolismu zvanou trimethylaminurie po konzumaci ryb a dalších potravin bohatých na obsah bílkovin produkují rybí zápach.

Křupavá zelenina

(Pixabay.com)

Ačkoliv je zelenina z čeledě brukvovitých, jako je zelí, květák nebo brokolice, zdraví prospěšná, ani s ní to není radno přehánět. Obsahuje totiž poměrně velké množství síry, která negativně ovlivňuje tělesný pach, přičemž nepříjemný odér se dostává do dechu i do potu. Jak tento zápach zmírnit? Při vaření k těmto potravinám přidejte koriandr, kurkumu nebo kmín, abyste zápach síry vyrovnali.

Chřest

(Pixabay.com)

Chřest neovlivňuje přímo vůni potu, ale velmi významně ovlivňuje kyselost a pach moči. Na vině je rozkládání sloučeniny sýry, merkaptanu.

Česnek

(Pixabay.com)

I ti, kteří nejsou odborníci přes výživu vědí, že česnek úplně nevoní. Je to díky jeho jinak prospěšné látce allicinu, další sirné složce, která jeho charakteristické aroma způsobuje. Po konzumaci česneku se rychle v těle rozkládá a mění se na další aromatické složky, které se mísí s bakteriemi a prostupují do lidského potu. Jestli ale česnek milujete, nezoufejte. Nedávné studie totiž naznačily, že někteří lidé považují vůni česneku za přitažlivou.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu