10 zdravých potravin, které byste ve skutečnosti neměli tolik jíst


1. Sojové mléko

ad8
(Pixabay.com)

V současné době se mnoho lidí snaží vyhýbat mléčným produktům a nahrazovat je rostlinnými alternativami. Většina z nich pak sáhne po sojovém mléku, které ale není nejlepší volbou. Sojové boby v sobě totiž obsahují fytoestrogeny, látky napodobující skutečné pohlavní hormony estrogeny, jejichž vysoká hladina v těle může vést k nejrůznějším problémům. U žen může například podporovat vznik rakoviny prsu.

2. Rostlinné klíčky

ad9 - 320x100_1
(Pixabay.com)

Rostlinné klíčky jsou ve zdravé výživě velmi často opěvovány, protože jsou přírodním zdrojem enzymů, bílkovin a vlákniny. Kromě toho ale mohou být živnou půdou i pro nejrůznější bakterie a viry, jako je například bakterie salmonela nebo E.coli, a mohou tak zadělat na nejrůznější střevní a žaludeční potíže.

3. Rýžové chlebíčky

Rýžové chlebíčky jsou synonymem pro prázdné kalorie. Mají vysoký obsah sacharidů a téměř žádnou vlákninu, takže jejich nutriční hodnota je v podstatě nulová.

4. Losos z farmových chovů

(Pixabay.com)

I když je losos potravinou bohatou na omega 3 mastné kyseliny, a tedy potravinou žádoucí, je důležité sledovat, odkud losos pochází. Pokud ho totiž chceme konzumovat ve větší míře, měli bychom si vybírat hlavně ty z divokých odchytů. Zjistilo se totiž, že lososy z farem v sobě obsahují až jedenáctkrát větší množství jedovatých dioxinů a naopak množství prospěšných omega 3 je u nich daleko nižší. Divokého lososa od lososa chovného poznáte podle jeho barvy – oranžová barva lososa divokého je totiž mnohem sytější.

5. Kuskus

(Pixabay.com)

Jestli se ve snaze jíst zdravě vyhýbáte těstovinám, měli byste přestat jíst také kuskus. I ten je totiž plný sacharidů a lepku. Místo něj zkuste raději mnohem nutričně bohatější quinou.

6. Nízkotučné mléko

(Pixabay.com)

Mnoho lidí si myslí, že díky nízkotučným výrobkům zhubne, ale může tomu být právě naopak. Výzkum, kterého se zúčastnilo více než 18 000 žen totiž zjistil, že ty, které konzumovaly plnotučné mléko měly o 8 % menší pravděpodobnost vzniku nadváhy. Je to proto, že některé nízkotučné výrobky obsahují mnohem více cukru než jejich plnotučné verze, a tak jejich konzumace není vůbec žádoucí. Po konzumaci tučnějších výrobků se lidé navíc cítí mnohem více sytí, a tudíž se mohou vyhnout přejídání.

7. Seitan

Mnoho vegetariánů a veganů používá jako rostlinnou náhražku masa seitan. Ten ovšem jako náhrada bílkovin není nejlepší volbou, protože je plný lepku a sodíku. Pokud se chcete masu vyhnout, zkuste raději tempeh.

8. Agávový sirup

(Pixabay.com)

Zatímco si mnoho „healthy lifestyle“ lidí myslí, že agáve je skvělou alternativou cukru, není to tak úplně pravda. Jedná se v podstatě o podobnou potravinu jako je vysoce zpracovaný kukuřičný sirup, u nějž je problémem zejména vysoký obsah fruktózy. Mnohem lepší volbu je při nahrazování cukru například med nebo stévie.

9. Margarín

(Pixabay.com)

Někteří lidé si ještě stále myslí, že margarín je nejlepší alternativou másla. Margarín je ale často plný trans tuků, které bývají spojovány se vznikem cukrovky druhého typu. Pokud chcete klasické máslo něčím nahradit, je lepší použít například kokosový olej nebo indické ghee.

10. Zeleninové chipsy

I když si někdo může myslet, že zeleninové chipsy jsou dobrou náhradou místo klasických brambůrek, je to špatně. Jedná se v podstatě o jednu a tutéž potravinu, která je díky svému průmyslovému zpracování nutričně hodnotné čerstvé zelenině na hony vzdálená.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
4 shares

adform


Zavřít reklamu