6 nejdivnějších vánočních tradic z celého světa


Vánoce se kvapem blíží, a tak je čas si posvítit na některé z vánočních tradic. Jak oslavují vánoční svátky lidé z nejrůznějších koutů světa?

ad8

1. „Kakající“ chlapík – Katalánsko

(Pixabay.com)

Všichni dobře známe postavy třech moudrých králů, kteří přišli oslavovat narození Ježíška. V Katalánsku k nim ale přibyl ještě jeden – postava kadícího rolníka s červenou čepicí jménem Caganer, což ve španělštině znamená něco jako „kakáček“ od španělského cagar – kadit.

ad9 - 320x100_1

Tím ale katalánská posedlost vyměšováním nekončí. Kromě této postavy je tu totiž ještě tzv. Caga Tio, což je „kakající“ dřevěné poleno s namalovaným obličejem a dvěma „nohama“. Od 8. prosince toto poleno děti „krmí“ a na Štědrý den do něj tlučou, aby vykadilo nadílku.

2. Vánoční pokrm ve formě syrové velrybí kůže i s tukem ptáka zabaleného v tulení kůži – Grónsko

(Pixabay.com)

Kdo by jako tradiční vánoční pokrm čekal rybu, ten se plete. Delikatesa jménem kivak se vyrábí z mrtvých alk, které se zašijí do tulení kůže a nechají se několik měsíců zahrabat pod zemí, až se dostatečně „uleží“. Druhou pochoutkou je mattak neboli velrybí kůže i s tukem, která se obvykle konzumuje syrová. Někdy se ovšem usmaží a namáčí do sojové omáčky.

3. Místo ozdob pavučiny – Ukrajina

(Pixabay.com)

Na Ukrajině zdobí vánoční stromky umělými pavouky a pavučinami. Tento zvyk, který má přinášet lidem štěstí pochází, z prastaré pověsti o chudé, ženě, která si nemohla dovolit ozdobit stromek. Když se pak ráno probudila, spatřila pavouka zdobícího její stromeček pavučinami, které se v záři slunce proměnily ve třpytivé stříbrné řetězy.

4. Schovávání košťat – Norsko

(Pixabay.com)

Zatímco někteří lidé na Štědrý den ještě uklízí, v Norsku takto neriskují. Důvodem je strach z příchodů zlých duchů a čarodějnic, které by se na košťatech mohly prohánět nocí a někomu ublížit.

5. Zabíjející kočka – Island

(Pixabay.com)

Pokud se setkáte s touto krvežíznivou potvorou, můžete jen doufat, že máte stejně jako ona 9 životů. Říká se jí Jólakötturinn a podle islandské tradice se plíží sněhem a sežere každého, kdo nosí staré ošuntělé oblečení. Kořeny této legendy sahají pravděpodobně někam do středověku, kdy se hrozilo dělníkům, že jestli nestihnou zpracovat ovčí vlnu, nedostanou nové oblečení a kočka je sežere.

6. Vánoce v KFC – Japonsko

(Pixabay.com)

Vánoce nejsou v Japonsku národním svátkem, a tak když se někteří přece jen snažili nalézt nějaký pokrm, který by se podobal tradičnímu americkému vánočnímu krocanovi, měli celkem problém. KFC ale vycítilo díru na trhu a chopilo se příležitosti. Díky kampani z roku 1974 ‘Kurisumasu ni wa kentakkii!’ (Kentucky na Vánoce!) se tak vánočním jídlem stalo KFC a tradice se drží dodnes.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
5 shares

adform


Zavřít reklamu