Řetězec Whole Foods za pomoci dat od světových nákupčích a expertů sestavil seznam toho, co by mělo být v roce 2018 největšími trendy v jídle. Na co se v roce 2018 můžeme těšit?
Chuť květin
Na prvním místě v seznamu je to, co jsme zvyklí obvykle vnímat spíše zrakovými a čichovými smysly než těmi chuťovými. Ano, zdá se, že oblíbenou chuťovkou se v roce 2018 stanou květiny. Ty mají pokrmům a nápojům propůjčit sladký a voňavý nádech. A to nemluvíme o tom, jak dobře bude vypadat jídlo na pohled.
Super potraviny v prášku
Prášek maca, matcha nebo třeba staré známe kakao, to vše se začíná těšit stále větší oblibě. Přidávají se do všeho – smoothie, džusů, polévek i nejrůznějších tyčinek. Superpotraviny zkrátka vedou.
Zázračné houby
Zdá se, že dalším trendem pro rok 2018 se stanou houby. Začíná se totiž objevovat celá řada nových odrůd, jako je reishi, čaga, cordyceps či korálovec. Houby prý budou všude: v kávě, polévkách i nápojích.
Pokrmy ze Středního východu
Potravinám ze zemí jako je Libanon, Turecko Írán, Maroko či Sýrie se dostává stále větší pozornosti. Rok 2018 tak možná bude ve znamení harissy (ostrá pikantní omáčka pocházející z tuniské kuchyně), za’ataru (směs koření populární v Sýrii a Turercku) a šťávy z granatových jablek.
Transparentnost původu
Není tajemstvím, že moderní zákazník se stále více zajímá o to, odkud potravina pochází a z čeho byla vyrobena. Dalším trendem budou co nejjasnější informace o tom, co konzumujeme.
Tacos
Zdá se, že mexické tacos prochází velkou transforamcí co se týče tvarů i chutí, a přijímá na sebe mnoho nových podob. Populární začíná být ve formě snídaní a v některých restauracích z něj dokonce udělali i dezert.
Od kořene po nať
Tento trend souvisí s myšlenkou zpracovat toho z potraviny co nejvíce. Kromě ovocných a zeleninových plodů se tak na náš talíř dostanou možná i jejich listy a kořeny.