Řetězec Whole Foods za pomoci dat od světových nákupčích a expertů sestavil seznam toho, co by mělo být v roce 2018 největšími trendy v jídle. Na co se v roce 2018 můžeme těšit?
Chuť květin
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo1-300x200.jpg)
Na prvním místě v seznamu je to, co jsme zvyklí obvykle vnímat spíše zrakovými a čichovými smysly než těmi chuťovými. Ano, zdá se, že oblíbenou chuťovkou se v roce 2018 stanou květiny. Ty mají pokrmům a nápojům propůjčit sladký a voňavý nádech. A to nemluvíme o tom, jak dobře bude vypadat jídlo na pohled.
Super potraviny v prášku
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo2-300x200.jpg)
Prášek maca, matcha nebo třeba staré známe kakao, to vše se začíná těšit stále větší oblibě. Přidávají se do všeho – smoothie, džusů, polévek i nejrůznějších tyčinek. Superpotraviny zkrátka vedou.
Zázračné houby
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo3-300x200.jpg)
Zdá se, že dalším trendem pro rok 2018 se stanou houby. Začíná se totiž objevovat celá řada nových odrůd, jako je reishi, čaga, cordyceps či korálovec. Houby prý budou všude: v kávě, polévkách i nápojích.
Pokrmy ze Středního východu
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo4-300x200.jpg)
Potravinám ze zemí jako je Libanon, Turecko Írán, Maroko či Sýrie se dostává stále větší pozornosti. Rok 2018 tak možná bude ve znamení harissy (ostrá pikantní omáčka pocházející z tuniské kuchyně), za’ataru (směs koření populární v Sýrii a Turercku) a šťávy z granatových jablek.
Transparentnost původu
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo5-300x200.jpg)
Není tajemstvím, že moderní zákazník se stále více zajímá o to, odkud potravina pochází a z čeho byla vyrobena. Dalším trendem budou co nejjasnější informace o tom, co konzumujeme.
Tacos
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo6-300x169.jpg)
Zdá se, že mexické tacos prochází velkou transforamcí co se týče tvarů i chutí, a přijímá na sebe mnoho nových podob. Populární začíná být ve formě snídaní a v některých restauracích z něj dokonce udělali i dezert.
Od kořene po nať
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/11/trendy_jidlo7-300x203.jpg)
Tento trend souvisí s myšlenkou zpracovat toho z potraviny co nejvíce. Kromě ovocných a zeleninových plodů se tak na náš talíř dostanou možná i jejich listy a kořeny.