Jak působí různé druhy alkoholu na naši náladu


(Pixabay.com)

Podle nové studie publikované ve vědeckém magazínu BMJ Open, který se zaměřuje na medicínskou tematiku, mohou různé druhy alkoholu také různým způsobem ovlivňovat naši náladu a způsobovat odlišné emoční reakce.

ad8

Do studie bylo zařazeno téměř 30 000 lidí z 21 zemí světa, kteří pili při různých příležitostech odlišné druhy alkoholu (víno, pivo, tvrdý alkohol…) a zaznamenávali si při tom, jak tyto odlišné druhy alkoholu ovlivňovaly jejich náladu a emoce. Ze studie potom vyplynuly tyto zajímavé výsledky:

Díky červenému vínu a pivu se budete cítit mnohem uvolněněji…
Až 52,8 % respondentů uvedlo, že během pití červeného vína cítili relaxaci, přičemž ten samý pocit měla skoro polovina respondentů také při pití piva.

ad9 - 320x100_1

Nicméně červené víno může způsobovat také otupělost.
Respondenti při pití vína kromě relaxace zaznamenávali také pocity únavy a otupělosti a až 60 % lidí uvedlo, že po několika skleničkách červeného chtělo spát.

(pixabay.com)

Tvrdý alkohol vám dodá energii a sebedůvěru…
Více jak polovina všech respondentů napříč všemi zkoumanými zeměmi spojovala pití tvrdého alkoholu s pocity nabuzení a sebedůvěry, přičemž nejvíce tyto pocity vnímali hlavně mladí lidé.

…A budete se po něm cítit „sexy“…
Více jak 40 % lidí také uvedlo, že se po pití tvrdého alkoholu cítilo „sexy“. Tento pocit spolu s pocitem uvolnění uváděli hlavně lidé ze zemí Jižní Ameriky (např. Kolumbie a Brazílie).

(pixabay.com)

…Ale může vás také vést k agresivitě, neklidnosti a mrzutosti.
1/3 lidí se podle studie cítí po tvrdém alkoholu naštvaně a je mnohem více náchylná k agresivnímu jednání. Zatímco ženy po něm mají tendenci spíše více projevovat emoce, u mužů se tato emocionalita projevuje v agresivním chování.

Ačkoliv tato studie poukázala na souvislost mezi různými druhy alkoholu a různými náladami, příčiny tohoto odlišného působení už nevysvětlila. Každopádně alespoň víme, co si dát večer v baru, když chceme nabrat sebevědomí nebo se potřebujeme uvolnit.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu