Jaké potraviny a nápoje jsou pro naše zuby ještě horší než sladkosti?


Jako dětem nám bylo neustále vštěpováno do hlavy, že pokud budeme jíst hodně sladkého, zkazíme si zuby. Ukazuje se ale, že to není tak úplně pravda. Existuje totiž mnoho jiných potravin, kterým je dobré se vyhnout.

ad8

To, že cukr způsobuje zubní kaz, je jeden z mnoha mýtů, které se s jeho konzumací pojí. Příčinou rozkladu zubní skloviny totiž není cukr sám o sobě, ale organické kyseliny, které demineralizují zubní sklovinu chránící povrch zubů, což následně může vést právě ke vzniku zubního kazu.

Které potraviny mohou být pro naše zuby horší než sladkosti?

ad9 - 320x100_1

Slané krekry

(Pixabay.com)

Slané krekry jsou mnohem horší než sladkosti, protože jsou vysoce průmyslově zpracované a obsahují ingredience, které nejenže zvyšují glykemický index, ale také z nich činí velmi kariogenní potravinu (potravinu vyvolávající zubní kaz).

Sušené ovoce

(Pixabay.com)

Protože je ovoce během sušení zbaveno veškeré tekutiny, jedná se v podstatě o koncentrovaný cukr. Sušené ovoce pak v puse funguje úplně stejně jako měkký karamelový bonbon – úplně stejně se lepí na zuby a úplně stejně způsobuje zubní kaz.

Pastilky proti kašli

(Pixabay.com)

Pastilky proti kašli jsou skoro stejně sladké jako nejrůznější cukrovinky, ale v našich ústech působí ještě o něco hůře, protože je během převalování v puse vystavujeme cukru a kyselinám mnohem delší dobu, než kdybychom je jenom spolkli. Čím déle pastilku cucáme, tím horší efekt na zuby to má.

Grapefruit

(Pixabay.com)

Ačkoliv si lidé myslí, že grapefruit je nejlepší volbou toho, co si dát k snídani, ve skutečnosti je to velmi kyselinotvorná potravina, která se opět významně podílí na ničení zubní skloviny.  Grapefruit je v tomto směru jedním z nejhorších plodin vůbec.

Káva

(Pixabay.com)

V kávě se přirozeně vyskytuje kyselina tříslová (tannin), a tak pití kávy může být pro zuby škodlivé nejen z hlediska možného vzniku nevzhledných skvrn. Tato kyselina je totiž opět zdrojem pro narušování zubní skloviny a následného vzniku zubního kazu.

Light limonády

(Pixabay.com)

Dietní nebo tzv. light limonády jsou pro naše zuby mnohem horší než ty klasické, slazené cukrem. Často totiž obsahují fosforečné kyseliny, které se do nich kvůli zlepšení chuti přidávají (podle výrobců jim dodávají „říz“). Kyselina fosforečná ale způsobuje úbytek vápníku, který je v zubní sklovině obsažen a má tedy na zuby neblahý vliv.

Balený ledový čas (Nestea)

(Pixabay.com)pH baleného ledového čaje Nestea je 2,97, což vyjde nastejno, jako kdybychom snědli lžíci octu. Pokud ale chceme zdravé zuby, měli bychom konzumovat potraviny a nápoje, které mají pH  neutrální, což je například mléko, voda či obyčejný neslazený čaj.

 

 

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu