![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/10/0-2-300x200.jpg)
Avokádo je ovoce, které v poslední době dobývá svět a pokud jste v nejbližší době byli na instagramu, pravděpodobně jste se nevyhnuli obrázku avokádového toastu, který se v současnosti stává až posedlostí.
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/10/1-4-300x200.jpg)
Co kdybychom vám ale řekli, že možná jíte avokádo špatně? Znáte takovou tu tenkou slupku, co pokrývá pecku avokáda? Ano, přesně tu jste přehlíželi.
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/10/3-300x238.jpg)
Pokud máte tendenci pecku z avokáda vyhazovat, děláte podle nové studie z Univerzity Texas Rio Grande velkou chybu. Spolu s ní totiž vyhazujete i skvělou ingredienci. Vrstva pokrývající pecku avokáda totiž obsahuje látky, které jsou stejně skvělé, jako ovoce samotné. Podle všeho by mohla být prospěšná při léčbě rakoviny, srdečních onemocnění a mnoha dalších onemocnění.
![](https://czechstreet.cz/wp-content/uploads/2017/10/4-300x200.jpg)
Již víme, že avokádo samo o sobě je velmi zdravou potravinou. Obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené tuky a je plné vitaminů A, D, E a K. Během výzkumu se ale zjistilo, že olej ze zmíněné slupky obsahuje také behenyl alkohol, jinak nazývány jako dokosanol, který se používá v mnoha antivirových léčivech. Dále obsahuje heptakosan, u kterého se ukázalo, že dokáže zpomalit růst nádorových buněk. Univerzitní tým prý bude ve výzkumu i nadále pokračovat, a snažit se tak svými závěry přispět k užitečným medicínským studiím.