S pejskama na cestách (8)


8. díl: Chorvatské dobrodružství

Je začátek října a my jsme tu zpět s naším psím cestováním. Tentokrát jsme podnikli cestu do Chorvatska, ale pravděpodobně ne do takového, jak ho znáte vy. Jeli jsme do oblasti, která v devadesátých letech zažila válku mezi Srby a Chorvaty. Bydleli jsme kousek od městečka Knin, které se nachází v Dalmácii, a právě v době války se tu odehrály mnohé boje. To se na městě i oblasti podepsalo v podobě vybombardovaných a neobydlených domů. Je to úplně jiné Chorvatsko, než jaké zná většina Čechů.

ad8

My jsme tam zamířili s jediným cílem – zdolat nejvyšší horu Chorvatska. Dinara se tyčí sice jen 1831 metrů nad mořem, avšak podobný výlet jako na Sněžku nečekejte. Zdoláte 2800 výškových metrů, nepotkáte s největší pravděpodobností nikoho, kromě toulavých psů a veškeré občerstvení si ponesete na zádech. Povrch je převážně kamenitý, ale dá se to zvládnout. Boris šel celých 20 kilometrů po svých, nesli jsme ho jen přes nezpevněné úseky. Pro Popelku to samozřejmě nebylo vůbec vhodné, celou dobu se nesla ve svojí klokance, vítr byl pak už tak od 600 výškových metrů tak silný, že musela být schovaná pod bundou. Podle nás je to jediná čivava, která kdy na Dinaře byla, co myslíte?

ad9 - 320x100_1

Pokud se rozhodnete, že chcete tento výlet s pejskem podniknout, pak je tu několik rad:

  • rozhodně si vyřiďte všechna očkování, nejlépe razítko, že pes nebyl vystaven žádné nákaze v poslední době (stojí to asi 100 Kč a psa nikdo řešit nebude)
  • v žádném případě nezapomeňte odčervit, protože toulaví psi jsou tam opravdu hodně a bohužel jsme byli svědky, i jak jim larvy vylézají ze srsti, takže odčervení je naprostá nutnost
  • ochrana před různými parazity; požádejte svého veterináře, ať vám dá lék Stronghold, stálo nás to pro dva psy asi 750 Kč, proti larvám v srsti a podobným nepříjemnostem by měli být pejsci imunní
  • mějte dostatek jídla a pití pro psy na výšlap
  • menší psy na velkých kamenech raději vezměte na chvíli do ruky
  • odpočívejte
  • sledujte značky, ať se neztratíte jako my
(Radka M.)

Celá túra nám zabrala celkem 9 hodin, přičemž nahoru jsme šli opravdu pomalu. Zabralo nám to 6 hodin, ale to bylo i kvůli tomu, že jsme se odklonili ze značené cesty. Hodně jsme odpočívali, protože terén byl místy opravdu kamenitý a samozřejmě do kopce. S pejsky doporučujeme, pokud máte pejsky větší, co rádi chodí, tak je to určitě lepší. Pro menší plemena kolem 8 kg je to také vhodné. Rozhodně to není vhodné pro pejsky i páníčky, kteří nejsou moc zvyklí chodit. My bychom to už znovu asi neabsolvovali, protože s Popelkou to bylo náročnější, ale pokud je váš pejsek akční, tak si výšlap užije a vy si užijete výhledy na Chorvatsko i Bosnu a Hercegovinu. Pokud chcete sledovat naše dobrodružství ve větší míře, sledujte nás na @popelka_and_boris. Napište nám klidně do komentářů nebo na email (popelkaandboris@gmail.com) nějaké tipy na výlety, nebo s čím máte třeba zkušenosti vy. Příště o tom, jak jsme navštívili chorvatské město Rijeka a Popelka s Boriskem byli poprvé u moře.

320x100_mobile_2

adform


Zavřít reklamu