15 fotografií z Černobylu, které se vám vryjí do paměti


1. Černobylská havárie

Co bývalo hektickým sovětským městem, nyní leží pod ruinami a stává se důkazem nejhorší jaderné katastrofy v historii. Černobylská jaderná elektrárna vybuchla 26. dubna 1986.

ad8

2. „Jednou za 10 000 let“

V roce 1986 řekl ukrajinský ministr energetiky Vitali Sklyarov, že šance na havárii elektrárny je mizivá, protože takový výbuch se děje „jednou za 10 000 let“.

ad9 - 320x100_1

Fotografie je z roku 2011 a vyobrazuje zbytky čtvrtého jaderného reaktoru.

3. Příprava na test

Problémy začaly 25. dubna 1986, kdy bylo rozhodnuto otestovat schopnosti turbínového generátoru reaktoru.

Na obrázku je starý opuštěný dům v ukrajinské vesnici Zalesye.

4. Výbuch

Inženýři začali s testem časně ráno 26. dubna, ale již brzy po jeho spuštění došlo k přehřátí reaktoru a následnému výbuchu, který vypustil radioaktivní záření do ovzduší.

Na fotografii je místní stará opuštěná hala.

5.  Hasiči nebyli připraveni

Po vzniku požárů byli přivoláni hasiči. Ti ale o záření nevěděli prakticky vůbec nic, takže mnoho z nich utrpělo ozáření vysokými dávkami radiace a následně zemřelo.

Na této fotografii vidíte opuštěné postele v mateřské škole.

6. Evakuace

Brzy po výbuchu nastoupil záchranářský tým a ten evakuoval každého, kdo se nacházel v okruhu 10km od jaderné elektrárny. Oblast v okolí 30km kolem reaktoru poté byla prohlášena za uzavřenou zónu.

Tato fotografie vyobrazuje sutiny školy.

7. Čištění

Tehdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov mobilizoval stovky tisíce lidí na likvidaci škod po havárii. Mnoho z nich v důsledku vysoké dávky radiace onemocnělo a nakonec zemřelo. Gorbačov dokonce v roce 2006 prohlásil, že havárie v Černobylu byla možná skutečnou příčinou zániku Sovětského svazu.

Obrázek ukazuje náměstí města Pripjať před a po.

  

8. V plném proudu

Ačkoli už je poměrně dlouhou dobu po havárii, účinky záření jsou stále „v plném proudu“. Na obrázku je Vyacheslav Konovalov, výzkumník post-černobylských mutací, se zakonzervovaným zmutovaným hříbětem.

9. Strašidelná bytost

Ačkoliv tato postava vypadá jako duch, jedná se o fotografii ženy jménem Alina Rudya – jedna z přeživších havárie. Její otec v jaderné elektrárně pracoval a dokonce byl přítomný i v den katastrofy.

10. Opuštěná hudební škola

Toto foto bylo pořízeno v opuštěné základní škole nacházející se v uzavřené zóně. Mezi předměty, které zde byly nalezeny, byla také bunda a kniha ukrajinské literatury.

11. Školní děti

Na tomto obrázku z roku 2006 můžeme vidět školní děti, kteří si v nedaleké škole při bezpečnostním cvičení zkoušejí ochranné roušky.

12. Úroveň radiace

Na tomto obrázku vidíme, jak průvodce v Černobylu na monitoru ukazuje turistům úroveň radiace. Její hladina je 37 krát větší, než je norma. Věřte, nebo ne, Černobyl navštíví každoročně tisíce turistů.

 

13 Někteří zůstávají

Navzdory evakuaci a nesčetným varováním o  nebezpeční radiace se sem někteří lidé nakonec vrátili. Na obrázku je muž se svým psem na opuštěné cestě nedaleko jaderné elektrárny.

14. Katastrofa přinesla i něco dobrého

Ne všechno naštěstí vedlo k nejhoršímu. Některé druhy z populace volně žijících zvířat dokonce díky svému minimálnímu kontaktu s lidmi začaly prosperovat. Na fotografii je zachycen rys nedaleko místa havárie.

15. Černobyl dnes

Snaha o obnovu a vyčištění po havárii trvá i 30 let po katastrofě. Nedávno zde vznikla konstrukce nazvaná „New Safe Confinement“, která by měla fungovat jako kryt havarovaného bloku a zamezit pronikání radioaktivních látek do ovzduší. Mimo to by také měla zajistit bezpečnou demontáž zbytků reaktoru.

 

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
7 shares

adform


Zavřít reklamu