Turisté navštěvují památník na rovníku, který ve skutečnosti na rovníku není.


Až 600 000 turistů navštíví každoročně památník Mitad del Mundo (neboli „střed světa“) v Ekvádoru a fotí si linii oddělující severní polokouli od té jižní. Málokdo z nich však ví, že skutečné místo, kterým rovník prochází, se nachází o 240 metrů dál. Památník byl postaven v roce 1936 na počest francouzské geodetické mise, která zde v roce 1736 zkoumala zemský rovník. V roce 1979 byl monument ještě rozšířen na třicetimetrovou věž s bronzovým glóbem na vrchu.

ad8

Díky současným přesným GPS měřením se však zjistilo, že se rovník ve skutečnosti nachází o zhruba 240 metrů severněji. Moderní technologie nám tedy ukazují, že rovník vlastně není tam, kde jsme si mysleli. Mohou za to částečně také pohyby zemské kůry. Ačkoliv Ekvádor zvažuje přemístění památníku, aby bylo všechno geograficky přesně, poslední odhady nákladů na přestavbu činily přibližně 250 milionů dolarů. Současné plány s tímto projektem se tedy zatím nikam dál neposunuly.

Tento ekvádorský památník není jediným místem na světě, kde je zeměpisné umístění označeno chybně. Například nultý poledník, který má procházet Královskou observatoří v Greenwichi v Anglii, se ve skutečnosti nachází přibližně o 100 metrů západněji.

ad9 - 320x100_1

 

(instagram.com)
320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu