Kam cestovat za jídlem? 3/4


Pokud chcete během svého cestování ochutnat jídla typická pro vaši destinaci, zde najdete pár rad, abyste se neztratili v záplavě chutí a vůní. Poradíme vám také, co se skrývá pod různými názvy na vašem talíři. Jaké jídlo a nápoje musíte ochutnat?

ad8
Čína
(Pixabay.com)

Není náhodou, že čínské jídlo najdete více méně všude na světě. Ale mějte na paměti, že existují pouze dva druhy čínské kuchyně – autentická a falešná. Jak to poznat? Snadno. Pokud se nacházíte přímo v Číně, je to bez problému, ale pokud chcete jít do čínské restaurace ve vašem městě, běžte tam, kde i zákazníci jsou Číňané.

Slovník

ad9 - 320x100_1

Soy puff – malé kousky „chleba“, které vám pomohou zahnat pálivost v ústech po konzumaci pikantních jídel.

Tofu – klasický sojový výrobek, který chutná nejlépe okořeněný a osmažený.

Chop suey – není to jen píseň od System Of A Down. Je to také restovaný pokrm s masem nebo krevetami a zeleninou (houbami, vodními kaštany, bambusovými výhonky a fazolovými klíčky). Obvykle se podává s rýží

Co ochutnat k pití: čaj nebo jakékoli čínské pivo.

Indie
(Pixabay.com)

Kráva je v této oblasti posvátným zvířetem a většina Indů jsou vegetariáni. Tradiční indická kuchyně se vyznačuje používáním mnoha rozmanitých koření a je spojována s bohatě ochucenými omáčkami. Každý chod je podáván s tradičním chlebem naan, ale základním produktem této kuchyně ji i rýže. Co se týče alkoholu, téměř nikde ho v Indii nenajdete. Výjimkou je stát Goa, kde mají nejnižší daně na alkohol.

Slovník:

Paneer Butter Masala – nejpopulárnější jídlo v Indii, jehož základními složkami jsou rajčatové pyré, smetana a tradiční indické bylinky a koření.

Aloo Gobi – vedlejší chod skládající se z květáku a brambor.

Co ochutnat k pití: čaj Masala, pivo Kingfisher a Old Monk rum.

Španělsko
(Pixabay.com)

Španělská kuchyně se vyznačuje širokou škálou možností, kde jíst, od street food až po restauraci El Celler de Can Roca, která se v roce 2015 umístila na prvním místě mezi nejlepšími 50 restauracemi světa. Španělsko má zkrátka turistům hodně co nabídnout.

Slovník:

Paella – španělský pokrm z rýže s mořskými plody.

Tapas – tradiční španělské chuťovky.

Jamon – místní delikátní sušená šunka.

Co ochutnat k pití: sangrii, pivo.

 

Francie
(Pixabay.com)

Francie je známá jako gurmánské město a tento titul si skutečně zaslouží. Tyto všechny skvělé potraviny pochází právě odtud: croissanty, bagety, makronky, pralinky, máslové sušenky Madeleines, rozinkové briošky a ještě mnohem více. Rozhodně ochutnejte cibulový koláč nebo rybí polévku.

 

Slovník:

Charcuterie – uzenářství.

Roquefort – výborný ovčí sýr s modrou plísní.

Bouillabaisse – rybí polévka.

Tartar – tatarák z hovězího nebo ryby servírovaný s olivovým olejem a dalšími dochucovadly.

Croque – Monsieur – nejlepší snídaně jakou si jen dovedete představit. Jedná se o opečený sendvič s vejcem, šunkou a sýrem.

Co ochutnat k pití: víno, víno a víno.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu