Methanol zabil na Kostarice minimálně 19 lidí


Methanol Zabil Na Kostarice
(Istock)

Methanol zabil na Kostarice minimálně 19 lidí a tak ministerstvo zdravotnictví vydalo varování, že se v zemi může nacházet pančovaný alkohol.

ad8

Methanol je látka, běžně používaná v nemrznoucích směsích, rozpouštědlech a dalších chemikáliích. Je mnohem toxičtější než běžný alkoholický nápoj, který obsahuje ethanol. V různých částech světa se v minulosti objevily případy pančovaného alkoholu (u nás tomu nebylo jinak). I malé množství methanolu způsobuje vážné zdravotní komplikace, slepotu nebo dokonce smrt.

Poznat, že je drink pančovaný, je ale bohužel téměř nemožné. Methanol je totiž bezbarvý a bez zápachu. Aktuálně bojuje s tímto problémem Kostarika, kde již zemřelo 19 lidí.

ad9 - 320x100_1
(Istock)

Jediné, co se dá v této situaci dělat je, si vždy svůj drink hlídat a pokud jste na dovolené a přijde vám, že akce na drinky je až moc dobrá, aby byla skutečností, možná také opravdu je. Velké akce na jindy drahý alkohol nebo extra levné kýble koktejlů mohou znamenat štědrého majitele baru nebo také nebezpečí.

Jak poznat otravu methanolem?

Při otravě methanolem se člověk cítí mnohem více opilý, než by se po stejném množství vypitého alkoholu cítil jindy. Pokud se přistihnete, že mnohem dříve než obvykle zakopáváte a mluvit je pro vás složité, je dobré vyhledat okamžitě lékařskou péči. Často se také oběti otravy methanolem setkávají s rozmazaným viděním. To ve vážných případech vede ke slepotě.

Vystavení methanolu se dá léčit takzvaným Fomepizolem. Ten byl nápomocný i v případech v Česku, kdy bylo několik lidí otráveno pančovaným alkoholem. Pokud není tento lék k dispozici, k léčbě se používá ethanol. Ten napomáhá, aby se methanol v těle nezměnil ve smrtící toxin. Tím se dá získat čas k započetí správné léčby.

Větší podrobnosti o tom, jak methanol zabil na Kostarice 19 lidí si můžete přečíst zde.

Pokud vás zajímají světové tragédie či nepříjemnosti, tak si určitě nenechte ujít náš další článek, který se věnuje tragédii v Indonésii a můžete  ho nalézt zde.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0

adform


Zavřít reklamu