Amerika utrácí za výzkum úmrtí způsobených střelnými zbraněmi podstatně méně než za výzkum jiných příčin


(Thomson Reuters)

Amerika opět zažila měsíc plný smrti, zaviněný střelnými zbraněmi. V Pittsburghu zabil střelec 11 lidí a zranil dalších 6 při útoku na synagogu. Policii řekl, že chce, aby všichni židé zemřeli. Před tím přišel bílý muž v Kentucky do supermarketu a zastřelil dva černošské nakupující. Jednomu ze svědků prý řekl, že bílí nezabíjí bílé.

ad8

Problém se zbraněmi v Americe přesahuje přes tyto medializované případy, které jsou pouhou polovinou procenta ročního počtu smrtí střelnou zbraní v USA. To vzešlo z výzkumu Rand Corporation, která zjistila, že v pokud žijete v Americe, pravděpodobnost, že zemřete zastřelením je 1:315. Je tedy pravděpodobnější, že v Americe lidé zemřou zastřelením než například při autonehodě nebo udušením jídlem.

Nestranní výzkumníci strávili dva roky sbíráním všemožných dat. Snažili se najít nové důkazy o tom, co představuje účinnou legislativu, týkající se zbraní. Prozkoumali tisíce studií a snažili se ohodnotit, jak efektivní je každé z 13 různých nařízení. To zahrnuje prověření vlastníků a minimální požadavky, které jsou na ně kladeny nebo například různé zákony.

ad9 - 320x100_1

Celkově pro ně bylo těžké vůbec na něco přijít. Jediné co je jasné je, že pravidla pro uložení zbraní mimo dosah dětí napomáhají předejít jejich sebevraždám nebo ublížení jiným. Jestli však platí to samé pro dospělé nemohli výzkumníci zjistit, protože není k dispozici dostatek důkazů. Celkově se do výzkumu této příčiny smrti vkládá extrémně málo peněz.

(Rand Corporation)

Podle hlavního výzkumníka Anderw Morrala je sbírání více dat na téma vlivu zákonů nutným krokem k tomu, aby se budoval konsenzus okolo efektivních pravidel na vlastnictví zbraní. Společnost Rand se teď snaží donutit vládu, aby utratila na výzkumu takzvané „gun violence“ více peněz. Doufají, že politici se ujmou příležitosti zvrátit dekády Kongresových zákazů, kvůli kterým není dostatek dostupných informací.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu