V Indii postavili nejvyšší sochu světa. Její odhalení doprovázelo nadšení i kritika


(Reuters)

Po dosud nejvyšší soše měděného Buddhy v Číně vyrostl v Asii další kolos, který se zapsal do seznamu světových Nej. Jedná se o bronzovou sochu indického bojovníka za nezávislost Sardára Vallabhbháího Patéla, která měří 182 metrů a je tak novou nejvyšší sochou světa.

ad8

Slavnostní odhalení, ke kterému došlo ve středu 31. října, provázel obrovský ceremoniál, jemuž přihlížel i premiér Indie Naréndra Módí. Nad kolosem přeletěla letadla indické armády, která vytvořila na obloze nad památníkem slavného politika národní trikoloru. Patél je v Indii považován za symbol integrity a odhodlanosti, neboť se ve čtyřicátých letech zasloužil o nezávislost na Británii a sjednocení Indie.

(Reuters)

Stavba sochy trvala čtyři roky a místní vládu vyšla na 30 miliard rupií, což činí v přepočtu 9,2 miliardy korun. Na sochu bylo spotřebováno celých 3550 tun bronzu. Podobně jako jiné vysoké sochy má i tato v horní části vyhlídkovou plošinu, ze které se mohou návštěvníci kochat z výšky 153 metrů. Jen pro srovnání, americká socha Svobody je téměř dvakrát menší.

ad9 - 320x100_1
(Reuters)

Vláda nyní předpokládá, že nová socha by mohla zvýšit turistický ruch v provincii Gudžarát. Místní obyvatelé ovšem nejsou ze stavby příliš nadšení a její odhalení se neobešlo bez protestů. Podle nich je takový objekt jen plýtváním peněz, které by se daly využít smysluplněji. Velká část obyvatel v této indické provincii trpí nedostatkem škol, nemocnic a dokonce i pitné vody. Samotné umístění sochy budí rovněž rozporuplné pocity. Objekt se nachází v přísně střeženém pásmu v blízkosti přehrady Sardar Sarovar Dam, tudíž turisté musí před vstupem projít kontrolou totožnosti. Je tedy otázkou, nakolik se doopravdy zvýší očekávaný turistický ruch.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
44 shares

adform


Zavřít reklamu