Nejstarší zachovaný vrak lodi na světě byl nalezen v Černém moři


(Black Sea Maritime Archeology Project)

Nejstarší zachovalý vrak lodi na světě byl nalezen v Černém moři přibližně 80 kilometrů od bulharského pobřeží. Archeologové pracující v projektu Black Sea Maritime Archeology Project (MAP) objevili 23 metrů dlouhou loď dva kilometry pod hladinou moře. Ta tam podle nich byla více než 2 400 let.

ad8

Nedostatek kyslíku v takové hloubce podle nich pomohl vrak zachovat ve skvělém stavu. Loď byla tak dobře zachována, že vědci objevili její stožár, kormidla a dokonce i cívky úplně neporušené. Podle profesora Jona Adamse, který je hlavním vyšetřovatelem v týmu, který vrak objevil, je objev takto zachované lodi něco, co nikdy neočekával.

(Black Sea Maritime Archeology Project)

Obchodní plavidlo je považováno za potvrzení přesnosti řeckého umělce, který zobrazoval antické scény na svých dílech. Jedno z nejslavnějších je „Siren Vase“, na které je zobrazeno plavidlo, jehož podoba doteď nebyla potvrzena a nebylo jisté, zda si to umělec nevymyslel. Novému objevu je dílo natolik podobné, že je jasné, že umělec byl s podobnými plavidly seznámen.

ad9 - 320x100_1
(Wikimedia Commons)

Výzkumníci zjistili, že malý kousek lodi byl vyroben z uhlíku, který byl datově zasazen tak, že z lodi dělá nejstarší objevený vrak v celé historii. Objev byl součástí tříletého projektu, který mapuje Černé moře za pomocí vysoce pokročilých technologií včetně dálkově ovládaných podvodních vozidel. Celkově bylo prozatím nalezeno asi 60 vraků lodí, včetně té nejstarší.

 

O projektu byl také natočen dvouhodinový dokumentární film, který byl promítán v Britském muzeu.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
149 shares

adform


Zavřít reklamu