Mýty o těhotenství, kterým musíte přestat věřit


(Warnerbros.com)

Když sdělíte lidem, že čekáte miminko, většina z nich vám popřejí hodně štěstí, ale spousta lidí přijde s radami, jak to máte všechno dělat správně. Některé z nich vám jistě mohou pomoci, je však spousta rad, které jsou čistými mýty. Newyorská gynekoložka Dr. Mary Jane Minkinová rozebrala, které z těch nejvíce opakovaných jimi jsou.

ad8

Mýtus 1: Nesmíte cvičit

(Shutterstock.com)

Podle doktorky byla na toto téma provedena spousta studií a celkově to vypadá, že cvičení v těhotenství napomáhá nižšímu počtu císařských porodů nebo ne tak zásadnímu přibytí na váze. Studie také potvrzují, že cvičení při těhotenství snižuje bolest zad, méně se ničí klouby, lépe se spí a je pak jednodušší se dostat zpět na váhu, s kterou začínáte před těhotenstvím. Doktorka nedoporučuje ženám, které před těhotenstvím nebyly zvyklé běhat dlouhé tratě, aby s tím při něm začali, ale pokud tomu tak bylo, můžou pokračovat.

ad9 - 320x100_1

Mýtus 2: Vyhněte se mořským plodům a rybám

(Flickr.com)

Mořské plody a ryby jsou dobrým zdrojem živin, a to nejen v těhotenství. Strach, který mají lidé z rtuti, je jistě na místě, ale je možné se podívat na internet a zjistit, v kterých rybách se vyšší množství rtuti nachází. Obvykle je to v predátorech, jako jsou například mečoun nebo makrela královská. Potvrzeno bylo vyšší množství také v tuňákovi.

Mýtus 3: Musíte jíst za dva

(Flickr.com)

Všeobecně, aby dítě správně rostlo a vyvíjelo se, by žena měla zkonzumovat za den pouze o 300 kalorií více, než dříve. Přesto je však každé tělo jiné a pouze doktoři jsou schopni určit, co je pro různé ženy správné.

Mýtus 4: Pálení žáhy znamená, že dítě bude mít hodně vlasů

(Shutterstock.com)

Přestože studie z roku 2006, kterou provedla Johns Hopkins University, zjistila určité spojení mezi pálením žáhy a kšticí miminka, Minkinová tvrdí, že se nejedná o dostatečné potvrzení tohoto historicky známého mýtu.

Ženy podle ní často pálí žáha z toho důvodu, že se záklopka mezi jícnem a žaludkem uvolňuje a otevírá. Standardně se u netěhotné osoby záklopka udržuje zavřená a kyselina zůstává v žaludku. Pokud je ale žena těhotná, kyselina stoupá nahoru. Kvůli tomu je pálení žáhy u těhotných poměrně normální. Dodala také, že spoustu lidí pálí žáha běžně a také spousta dětí se rodí s vlasy. Spojovat tyto dvě věci je tedy lehce zbytečné.

Mýtus 5: Musíte se vzdát kávy

(Shutterstock.com)

Jedna či dvě dávky kofeinu denně nezpůsobují v těhotenství žádné potíže. Podle několika studií je potvrzeno, že pokud žena nezkonzumuje více než 200 mg kofeinu za den, nejedná se o hlavní přispívající faktor při potratu nebo předčasném porodu. Je však upozorňováno, že na toto téma nebylo provedeno dostatečné množství studií, aby se mohlo toto spojení kompletně vyloučit.

Mýtus 6: Když máte chutě, chybí vám nějaké živiny

(Shutterstock.com)

Spousta lidí tvrdí, že se dá určit, která živina vám chybí, na základě toho, na co máte chuť. Minkinová ale tvrdí, že to není pravda. Jednoduchý krevní test podle ní dokáže přesně určit, co vám v těle schází. Chutě často neznačí nedostatek žádných důležitých živin.

Mýtus 7: Nesmíte si barvit vlasy

(Reuters.com)

Strach, že se molekuly vlasové barvy dostanou do vašeho oběhu a ovlivní nenarozeného potomka, není založen na žádných faktech. Většina těchto molekul je poměrně velká, takže se pravděpodobně do oběhu vůbec nedostanou. Přesto se však cokoli, co si dáte na pokožku, může dostat do vašeho oběhu a na toto téma není doposud dostupný dostatek studií. Doktorka říká, že toto rozhodnutí nechává na svých pacientkách. Americká „American Pregnancy Association“ zjistila, že jak přelivy tak barvy na vlasy nejsou vysoce toxické a pouze malé množství je absorbováno pokožkou. To znamená, že plod není v ohrožení.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
1 share

adform


Zavřít reklamu