Nejslavnější obálky časopisu VOGUE, které změnily časopisecký průmysl


(Photo by Pavlína Berková)

I ten největší neznalec dámských magazínů jistě zaznamenal v posledních dnech poprask ohledně prvního československého vydání Vogue. Nejprestižnější módní časopis, který ve světě vychází už přes sto dvacet let, ovlivňuje dodnes miliony čtenářů a slavných osobností. Připomeňme si proto jeho nejslavnější obálky, které nastolily trendy (nejen) časopiseckému průmyslu.

ad8
1. První fotografie na obálce
(Vogue.com)

Americký Vogue vychází na pultech již od roku 1892. Protože fotografie nebyla v té době natolik rozšířená, tvořily obálky povětšinou jen kreslené ilustrace různých umělců. Avšak nebyl by to Vogue, kdyby nepřišel s něčím inovativním. Proto v červenci roku 1932 vychází oficiálně první číslo s fotografií na titulní straně. Brzy poté přebírají tento formát i ostatní magazíny a dodnes je fotografie ženy v plavkách držící nad hlavou míč jedna z nejvíc ikonických fotek.

2. První celebrita…tedy, její části, na obálce
(Vogue.com)

Poté, co Vogue zveřejnil první fotografii, stalo se standardem, že se na následujících obálkách magazínu umisťovaly fotografie modelek. V květnu 1961 však udělal poprvé výjimku. Na obálce tehdejšího vydání se místo modelky objevily oči a rty jedné z nejslavnějších hereček té doby – Sophie Loren. Obálka měla takový ohlas, že si i ostatní vydavatelé uvědomili, že dávat na titulní stranu tváře celebrit by nemusel být špatný nápad.

ad9 - 320x100_1
3. První černoška na obálce
(Vogue.com)

A budeme pokračovat dalším poprvé. V roce 1966 se rozhodl britský Vogue umístit na obálku vůbec poprvé v historii ženu tmavé pleti. Stala se jí krásná americká topmodelka Donyale Luna. Vydání čísla doprovázel velký strach a nejistota, avšak nakonec byla obálka přijata společností velmi dobře. V USA se první tmavé modelky na obálce dočkali až o osm let později v podání Beverly Johnson.

4. První muž na obálce
(Vogue.com)

Asi každý víme, že časopis Vogue vyhledávají spíše ženy. Tvůrci si této skutečnosti jsou rovněž vědomi, proto i na obálky umisťovali primárně ženy. V roce 1992 však dostal toto privilegium poprvé muž. A nebyl to nikdo jiný než charismatický herec Richard Gere. Aby však Vogue neodbočil až příliš od svých zvyklostí, dělala mu na fotografii společnost jeho tehdejší manželka Cindy Crawford. Díky fotografii si tento úchvatný pár (a nebo spíše Richarda) okamžitě zamilovaly tisíce čtenářek.

5. První první dáma na obálce
(Vogue.com)

Jenom dvě první dámy USA měly tu čest dostat se na obálku Vogue. První z nich, která se objevila ve vánočním vydání roku 1998, byla Hillary Clinton a o pár let později Michelle Obama. Není divu, že taková prestiž byla věnována právě jim. Dodnes patří obě mezi nejoblíbenější první dámy v historii Ameriky.

6. Obálka bez nikoho
(Vogue.com)

Na oslavu nového milénia očekávali čtenáři na obálce prosincového vydání 1999 něco velkolepého. A…nedostali nic. Na obálce britského Vogue se tenkrát poprvé neobjevila žádná celebrita ani modelka, nýbrž jen jednobarevné pozadí se zrcadlícím efektem. A nutno říct, že je to jedna z nejoriginálnějších obálek, se kterou kdy Vogue přišlo.

7. Obálka na nejtlustším vydání
(Vogue.com)

Zářijový Vogue 2012 nebyl natolik proslulý svou obálkou, nýbrž svou tloušťkou. Vydání s extravagantní Lady Gagou na titulní straně obsahovalo neuvěřitelných 916 stran a vážilo celé dva kilogramy. Každoroční zářijové vydání, které je tradičně označováno spojením September Issue (pokud vám název něco připomíná, jste na správné stopě – existuje i stejnojmenný film o šéfredaktorce Anně Wintour) obsahuje vždy souhrn nejnovějších trendů v celém módním průmyslu. Počet stran v tento měsíc proto dosahuje nekonečných výšin. Vydání z roku 2012 však zatím nic nepřekonalo.

8. První hashtag na obálce
(Vogue.com)

Nemalý rozruch způsobila slavná obálka z dubna 2014. Prostor na ní byl totiž věnován Kanyemu Westovi a Kim Kardashian, kteří se pyšnili nadcházející svatbou. Mnoho čtenářů tehdy nebylo přesvědčeno, zda si takovou čest zaslouží zrovna hvězda televizní reality show. Ale ať už si o obálce myslel kdokoliv cokoliv, stala se jednou z nejdiskutovanějších obálek všech dob. Kromě jiného byl na titulní stránce poprvé použit hashtag, který zněl #Worldsmosttalkedaboutcouple. Výstižné.

Autor: Pavlína Berková

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
2 shares

adform


Zavřít reklamu