Petrichor: proč voní déšť tak dobře?


(Bbc.com)

Opravdu to není jen tím, že jsme za déšť po dlouhém suchu vděční. Je v tom zapojena i určitá chemie.

ad8

Bakterie, rostliny a dokonce i blesky mohou hrát roli v tom, že déšť po bouřce voní tak nádherně. Petrichor je znám jako vůně deště, o které se nejen vědci, ale i výrobci parfémů, snažili zjistit co nejvíc.

Mokrá zem

ad9 - 320x100_1

Dva australští průzkumníci v šedesátých letech zjistili, že teplá a zemitá vůně, kterou cítíme, když déšť dopadne na suchou zem je produkována bakteriemi.

(Bbc.com)

„Tito tvorové jsou hojně součástí půdy,“ vysvětlil profesor Mark Buttner, vedoucí molekulární mikrobiologie v John Innes Center. „Když cítíte vlhkou půdu, ve skutečnosti to, co je cítit, je molekula vyrobená určitým druhem bakterií,“ řekl BBC.

Tato molekula, geosmin, je produkována bakterií Streptomyces, která se vyskytuje ve většině zdravých půd a používá se také k výrobě komerčních antibiotik. Kapky vody, které dopadnou na zem, způsobují, že je geosmin uvolněn do ovzduší, takže je ve vzduchu po dešti cítit mnohem intenzivněji.

„Spousta zvířat je na tuto vůni citlivá, ale lidé jsou na ni extrémně citliví,“ dodává profesor Buttner.

(Bbc.com)

Isabel Bear a RG Thomas, výzkumníci, kteří poprvé pojmenovali vůní petrichor, zjistili, že už v šedesátých letech byla vůně zachycena a prodávána pod názvem „matti ka attar“ v indickém Uttar Pradesh. Geosmin je nyní stále častější složkou při výrobě parfémů. Podle Mariny Barcenilly, která vyrábí parfémy, je geosmin silnou položkou, která voní jako beton, na který dopadl déšť.

Celkově mají lidé ale s geosminem zvláštní vztah. Někteří jeho vůni milují, jiní zase nenávidí. Mimo jiné má geosmin na starosti zemitou chuť, kterou má například řepa.

(Bbc.com)

Rostliny

(Bbc.com)

Podle profesora Nielsena výzkum také naznačuje, že geosmin může být spojen s terpeny – zdrojem vůně v mnoha rostlinách. „Chemikálie v rostlinách, které voní příjemně, jsou produkovány v chloupcích listů. Déšť může chloupky poškodit a sloučeniny uvolnit. Velmi suchá období mohou také zpomalit metabolismus rostlin, přičemž obnovené srážky ho znovu nastartují a způsobí, že rostliny uvolní příjemnou vůni.“

Blesky

Blesky hrají také svou roli a vytvářejí čistou, ostrou vůni ozónu, způsobenou bleskem a dalšími elektrickými výboji v atmosféře.

(Bbc.com)

Profesorka Maribeth Stolzenburgová z University of Mississippi vysvětluje: „Kromě blesků, bouřky a zejména déšť zlepšují kvalitu vzduchu. Většina prachu, aerosolů a dalších pevných částic jsou ze vzduchu vyčištěny.“

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
17 shares

adform


Zavřít reklamu