Konečně jsou venku! Přečtěte si, jak záchranná akce vysvobodila thajské fotbalisty ze zaplavené jeskyně


Na začátku to vypadalo téměř nemožně, ale nakonec se odvážným záchranářům podařilo vyprostit všech 12 fotbalistů a jejich trenéra.

ad8

Hluboko v síti zaplavených jeskyní v severním Thajsku strávili fotbalisté celých 18 dní. V neděli začala záchranná akce, při které se potápěči vydali do úzkých chodeb, aby zachránili vždy dva chlapce tak, že jim dali kyslíkové masky a přivázali je lanem. Každý chlapec byl doprovázen dvěma potápěči. Chlapcům byly také podány prášky na uklidnění, aby se předešlo jakékoli panice.

V překvapivě dobrém stavu byli chlapci z jeskyně postupně vytaženi. Stráví teď minimálně týden v nemocnici, aby se vyloučilo nebezpečí infekce.

ad9 - 320x100_1
(Gettyimages.com)

Skupina se ztratila, potom co je uvěznila zvedající se hladina v jeskyních Tham Luang Nanh Non. Chlapcům je mezi 11 a 17 lety a naposledy byli viděni 23. června, když se vydali prozkoumat zmíněné jeskyně.

2. července byli pak chlapci objeveni záchranáři – živí, ale extrémně vyhublí. Dva britští zachránci, kteří je objevili, byli součástí přibližně tisíce dobrovolníků, kteří se celé akce účastnili.

(Gettyimages.com)

Potápěči se museli dostat skrze těžké části jeskyní, které nebyly více než 1,1 metru široké a nejtěžší pro ně bylo, dostat se přes silný proud vody. V některých částech jeskyně (tzv. T-junction), kde se setkávají dvě pasáže, si museli záchranáři dokonce sundat své kyslíkové nádrže ze zad a držet je před sebou, aby se vůbec dostali dál.

(Gettyimages.com)

Naštěstí se však úroveň vody ve většině jeskyní pohybovala nízko, proto bylo možné velkou část z nich projít pěšky. Celkem se akce účastnilo 90 potápěčů, z nichž bylo 40 z Thajska. Bohužel jeden z nich v pátek zemřel, potom co ztratil vědomí při cestě ven z jeskyně.

(Gettyimages.com)

Zatímco byli chlapci v jeskyni, tři muži z thajských navy SEALS a jeden medik zůstali s nimi, aby jim poskytli asistenci a jídlo. V úterý se jim pak podařilo se bezpečně dostat ven, potom co byl poslední z chlapců zachráněn. Každý den je také navštívil australský anesteziolog, aby jim dal potřebné léky na uklidnění před jejich náročnou cestou ven.

(Gettyimages.com)

Doktoři momentálně tvrdí, že jsou na tom chlapci dobře, čeká je však ještě vyšetření psychologů, kteří budou hledat známky traumatu.

Navrženo bylo, aby byli chlapci pozváni na finále Mistrovství světa ve fotbale v Moskvě, což je ale nepravděpodobné, kvůli jejich zdravotnímu stavu. FIFA ale slíbila, že je jistě pozve na jednu ze svých událostí.

320x100_mobile_2

Sdílejte článek se svými přáteli!
0
7 shares

adform


Zavřít reklamu